Oldalletöltések száma: 10632582
2020. február 17. hétfő 00:05,
Donát napja van.

Végleg eltűnhet a banán, ha nem találnak gyógyírt a betegségére

banan betegseg newfoodeconomy orgSzerencsére felnőtt már az a generáció, amelynek tagjai számára teljesen természetes, hogy lehet banánt kapni az üzletekben. Közel sem volt ez korábban így, sokáig csak karácsony táján és korlátozott mennyiségben volt kapható idehaza a nagyon sokak által kedvelt és igen tápláló gyümölcs. Sajnos meglehet, hogy megint hiánycikk lesz a banán.

   Nemzeti vészhelyzetet hirdettek a kolumbiai hatóságok. Egy pusztító betegség érte el ugyanis a latin-amerikai banántermő-helyeket. Kolumbiában eddig 175 hektáron fertőződött meg a termés a Fusarium R4T nevű gombával – írta az Euronews.com. Kolumbia a világ egyik legnagyobb banán exportőre Ecuador, Costa Rica és Guatemala mellett.

   A Panama betegségként ismert kór végzetes. A fertőzés hatalmas pusztítást képes végezni, minden ültetvényt tönkre tesz, ahova bekerül. A növények gyökérzetét és szárát támadja meg, akár 30 évig is a talajban marad. Ellenszere egyelőre nem ismert.
   Megfigyelők szerint a fertőzés a banán drágulásához, sőt akár teljes eltűnéséhez is vezethet a világpiacon – olvasható az Euronewss.com hírében.