Oldalletöltések száma: 10488674
2019. november 18. hétfő 02:01,
Jenő napja van.

Népszavazást akarnak, hogy az adó egy százalékát kaphassák meg a nyugdíjasok

nyugdijlA fejlett társadalmak folyamatosan öregszenek, mind nagyobb része a lakosságuknak idősödő, vagy éppen már nyugdíjas korú ember, akiknek ellátása közel sem egyszerű feladat. Magyarországon több mint két és félmillió nyugdíjas él, jelentős részük éppen csak elfogadható, vagy inkább az alatti szinten.

   Népszavazást kezdeményez országos az Országos Nyugdíjas Parlament. Az indítványozók az időskorú létbiztonság megteremtése, a társadalmi szolidaritás intézményeinek gyarapítása, az idős emberek közösségi jogai érvényesülésének elősegítése érdekében szeretnének jogszabályváltozásokat elérni – közölte szerdán a szervezet, amelyről a 24.hu adott hírt.

   A Népszava szerint a kérdések a következők: akarják-e felnőtt állampolgárok a Nyugdíjbiztosítási Alap önállóságának visszaállítását; azt, hogy az Országos Nyugdíjas Parlament delegáltjai a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) keretében ellenőrizhessék az Alap pénzeinek elköltését; a személyi jövedelemadó önálló, nem egyházi részét az adózó átutaltathassa saját nyugdíjas szüleinek támogatására; a vállalatok a „társasági adóról és osztalékról” szóló – közismert nevén a tao – törvényben rögzített célok mellett a nyugdíjasok érdekében működő szervezeteket is támogathassák.
   A nyugdíjasok közös szervezete reméli, hogy a Nemzeti Választási Bizottság a közeljövőben hitelesíti a mai napon benyújtott kérdéseket és elkezdődhet a szükséges mennyiségű aláírás összegyűjtése – írta a 24.hu.