Oldalletöltések száma: 10636079
2020. február 23. vasárnap 02:36,
Alfréd napja van.

Sokan halnak meg, kevesen születnek, egyre kevesebben vagyunk

szulesEgy ideig úgy tűnt, hogy megnövekedett a szülési kedv, de mint nemrég kiderült, ez csak időszakos volt, ehhez hozzájárulhat, hogy erősen csökken idehaza a szülőképes korú nők száma, ráadásul a házaspárok egynegyedét még meddőség is sújtja.

   Nőtt a természetes fogyás mértéke 2019 első hat hónapjában, miután 2,8 százalékkal kevesebb gyermek született és 1 százalékkal többen haltak meg a múlt év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.

   Mint kiderült, az év első hat hónapjában 41 902 gyermek született, 1201-gyel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Január-márciusban átlagosan 4,2 százalékkal kevesebb újszülött jött világra az előző év első negyedévéhez viszonyítva. Április-májusban 1,4 százalékkal magasabb, júniusban pedig 6,3 százalékkal alacsonyabb volt a születések száma az egy évvel korábbihoz képest. 2019 január-júniusában ugyanakkor 67 741-en haltak meg, 1 százalékkal, vagyis 691-gyel többen, mint a tavalyi év azonos időszakában. A KSH szerint a többlet a januári halálozások kiemelkedően magas számából adódott, amelynek hátterében a tavalyinál korábban tetőző influenzajárvány állhatott.
   Mivel a születések száma csökkent, a halálozások száma pedig emelkedett, a természetes fogyás mértéke 7,9 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. Ezer lakosra 8,6 élve születés és 14 halálozás jutott. Az előbbi adat 0,2 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi 0,2 ezrelékponttal magasabb volt az előző év azonos időszakinál, emiatt a természetes fogyás 0,4 ezrelékponttal, 5,3 ezrelékre emelkedett.
   A hivatal adatai szerint viszont a házasságkötések száma jelentősen nőtt: 24 020 pár házasodott össze, 7,9 százalékkal, 1758-cal több, mint tavaly ilyenkor. Januárban 3,9 százalékkal kevesebb, ezt követően február-márciusban kismértékben, április-májusban pedig átlagosan 8,2 százalékkal több házasságot anyakönyveztek, mint egy évvel korábban. Az emelkedő tendencia tovább folytatódott, júniusban már 15 százalékkal többen léptek frigyre, mint 2018 azonos hónapjában – közölte a KSH.