Oldalletöltések száma: 10636113
2020. február 23. vasárnap 03:34,
Alfréd napja van.

Most dönthetnek a szülők hetedikes lányuk felnőttkori egészségéről

hpv femina huJózanul gondolkodva azt hihetnénk, hogy amennyire halad előre az emberiség a tudományos fejlettség útján, úgy lesznek mind tanultabbak az emberek, és ennek arányában csökkennek a tudatlanságon, tévhiteken alapuló döntések. Erről sajnos szó sincs és erre sok más mellett a járványként terjedő oltásellenesség is bizonyíték.

   Pedig egy-egy oltással hosszú távon is biztosítható lenne az egészség. A következő héten 46 000 hetedikes lány HPV elleni védelméről döntenek a szülők, szeptember 12-én van ugyanis az ingyenes és önkéntes HPV elleni védőoltás igénylésének határideje az iskolákban – olvasható a Dívány.hu összeállításában.

   A Szondaphone Kft. által készített friss reprezentatív kutatás szerint a magyar szülők több mint fele nincs tisztában azzal, hogy a HPV (humán papillomavírus) okozta fertőzés mennyire gyakori: az ÁNTSZ tájékoztatója szerint a szexuális életet élő nők és férfiak kb. 80 százaléka átesik rajta élete során. A fertőzöttek többsége nem is tudja, hogy hordozza vírust, pedig 10 százalékuk esetében tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt akár rosszindulatú daganattá is fajulhat.
   A HPV elleni vakcinát a 12. életévüket betöltött hetedik osztályos lányok szülei igényelhetik térítésmentesen az iskolákban. A HPV nemcsak méhnyakrákot okozhat, hanem egyéb súlyos daganatos megbetegedések kialakulásában is szerepet játszhat. A magyar szülők többsége azért oltatna, hogy megelőzzék gyermeküknél a vírus okozta rákos megbetegedéseket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a HPV elleni vakcinák biztonságosságát kiemelkedőnek minősítette.
   A vírus rendkívüli gyakorisága ellenére a magyar szülők mintegy ötöde még csak hallomásból sem ismeri a HPV-t, bár még így is tájékozottabbak az európai átlagnál. Azok közül, akik ismerik, a legtöbben a méhnyakrák okozójaként tartják számon, pedig nem ez a vírus egyetlen veszélye: rákkeltő típusai tartós fertőzés esetén férfiak és nők esetében egyaránt egyéb rosszindulatú daganatokat is képesek okozni. Ezekről a következményekről azonban a magyar szülők döntő többsége nem tud.
   A HPV-oltás akkor a leghatékonyabb, ha beadására még a szexuális élet megkezdése előtt sor kerül. A HPV elleni védőoltás már 96 ország nemzeti oltóprogramjának része, 2014 őszétől pedig Magyarországon is minden évben ingyenesen igényelhető a 12. évüket betöltött lányok számára, akik 2018 óta a piacon elérhető legszélesebb spektrumú, 9-komponensű vakcinát kaphatják – írta a Dívány.hu.