Oldalletöltések száma: 10632564
2020. február 16. vasárnap 23:35,
Julianna és Lilla napja van.

Megint eltoltak egy határidőt

eros ugyfelhitelesites fintechzone huSokszor stresszelik az új és újabb megszorítások, pénzmosás elleni szabályok az elektronikus fizetést választók jelentős részét. Előbb mindenkinek bizonyítania kellett (kell még mindig), hogy ő azonos önmagával, erre jött a figyelmeztetés, hogy szeptember 14-étől jelentősen módosulnak a bankkártyás fizetések és elektronikus átutalási eljárások is. Vagy mégsem.

   Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa kedden további 12 hónap felkészülési időt engedélyezett szolgáltatók számára az úgynevezett erős ügyfélhitelesítés bevezetésére, tekintettel a fejlesztési folyamatok időigényére – mondta Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az MTI-nek.

   Az Európai Bankhatóság (EBH) 2019. június 21-én kiadott véleménye lehetőséget biztosított a nemzeti hatóságok számára, hogy egyedi felkészülési időt adjanak a pénzforgalmi szolgáltatók számára a bankkártyákkal kezdeményezett elektronikus e-kereskedelmi fizetéseknél az erős ügyfélhitelesítés feltételeinek kialakítása érdekében.
   A jegybank feltérképezte a hazai szereplőket, és (a Vétó megjegyzése: négy nappal a bevezetés időpontja előtt?) azt tapasztalta, hogy nem készültek fel maradéktalanul arra, hogy a bankkártyákkal kezdeményezett elektronikus fizetéseket az új szabályok szerint lehessen lebonyolítani 2019. szeptember 14-től.
   Kiderült az is, hogy gyakorlatilag senki nem tudja alkalmazni az erős ügyfélhitelesítést önállóan, vagy ha mégis megteszi, akkor a vásárlók nem tudnak fizetni az internetes áruházakban – ismertette az MNB alelnöke az MTI-n keresztül.
   Megjegyezni kívánjuk, hogy sorra jönnek az olyan ügyek, amelyek komoly idegességet okoznak a lakosság jelentős részének. Csak mutatóba néhány: a kutak kötelező bejelentése (határidő 2018. december vége helyett módosult 2020. december 31-re), a nem teljeskörűen azonosított ügyfelek teljeskörű azonosítása (eredetileg idén június 26-a volt a határidő, módosult október 31-re), és a fentiekben említett erős ügyfélhitelesítés bevezetése. Úgy véljük, jobban felmérve az egyes intézkedések végrehajtásának lehetséges időpontját, a rendelkezésre álló technikát és szakembereket, kevesebb bosszúságot okoznának a lakosságnak. Ha csak nem éppen az a cél…