Oldalletöltések száma: 10632927
2020. február 17. hétfő 17:22,
Donát napja van.

Teljes körű lesz az EESZT, kevesebb vizsgálatra jut majd idő?

eeszt 1Bár egy ideje már működik, a lakosság körében nemigen vert gyökeret az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér használatának ismerete, pedig van kézzel fogható haszna. Igaz, az alkalmazást sok nagy forgalmú rendelőben, kórházban dolgozó orvos a bonyolult használata miatt mindeddig, ha tehette, nem mellőzte.

   2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak is csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez – írta az Elitmed.hu. Az orvosok szerint még annyi vizsgálatot sem tudnak majd elvégezni a hosszú adminisztrációs idő miatt, mint amennyit az egészségbiztosítás finanszíroz.

   2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak csatlakoznia kell és legkésőbb 2020. június 1-től pedig hiánytalanul adatot kell szolgáltatnia az EESZT-be. Az egészségügyi kormányzat szerint az egészségügyi felhő hatékony és azonnali információcserét tesz lehetővé a köz- és magánorvosok között, ennek köszönhetően átláthatóbbá válik az egészségügyi rendszer, így biztosítva a betegek legmagasabb szintű ellátását. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) 2017. november 1-i indulása óta mintegy 10 ezer egészségügyi szolgáltató használja: több mint 26 ezer orvos és csaknem 13 ezer gyógyszertári dolgozó.
   Naponta átlagosan 250 ezer ellátási eseményt, 200 ezer betegdokumentumot és 800 ezer receptet rögzítenek. 2019 márciusa óta pedig az EESZT-n keresztül az ország mind a 73 sürgősségi osztályán is mérhetővé váltak a működési és triázsolási folyamatok. Első körben a háziorvosi szolgálatok, a járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények és a gyógyszertárak csatlakoztak, majd 2018. november 1-ig be kellett kapcsolódniuk azon magánszolgáltatóknak is, akiknek jogszabály alapján a Központi Implantátumregiszterbe és a Nemzeti Csípő- és Térdízületi Endoprotézis Beültetés Regiszterbe jelentési kötelezettségük van.
   Miután 2020. június 1-től adatot kell szolgáltatnia minden orvosnak az EESZT-be, ezzel teljessé válik az ország lefedettsége, a csatlakozott egészségügyi szolgáltatók száma pedig 25 ezerre nő. A Szolgáltatási Térhez csatlakozott egészségügyi szolgáltatók kötelesek a kezelések adatait és a kapcsolódó dokumentumokat továbbítani az EESZT-be, az ellátás során felírt vényeket pedig az EESZT-n keresztül megrendelni.
   Mivel a csatlakozott szolgáltatónál dolgozó orvos a beteg ellátásakor a páciens kezelőorvosává válik, az ellátott egészségügyi profilját is ki kell töltenie. Az EESZT-hez való csatlakozás egyaránt fontos az ellátottak és az ellátók számára, hiszen az adatszolgáltatással teljesebbé válnak a betegekről szóló információk, a szolgáltatók pedig is a korábbinál részletesebb és pontosabb információhoz juthat a páciens egyéb betegségeiről, gyógyszerérzékenységeiről, korábbi ellátásairól – az Elitmed.hu hírében.