Oldalletöltések száma: 10618659
2020. január 20. hétfő 08:05,
Fábián és Sebestyén napja van.

A gazdag országokon a sor, állítják a friss Nobel-díjasok

klimakatasztrofa noticebard comMa még a jelen gazdasági és politikai érdekei messze felülírják a jövő féltését, de mind hangosabbak azok az emberek, azok tömegei, akik változást sürgetnek a klímavédelem területén gyermekeink, unokáink érdekében.

   A klímavédelem sürgősségét hangsúlyozta három idei Nobel-díjas tudós, Didier Queloz csillagász, Esther Duflo közgazdász és Stanley Whittingham kutató is a díjak átadását és a díjazottak hagyományos Nobel-előadását megelőző szombati sajtótájékoztatón – adta hírül a Portfolio.hu az MTI híre alapján.

   Queloz, aki egy napszerű csillag körül keringő exobolygó felfedezéséért megosztva kapta a fizikai Nobel-díjat, az ENSZ Madridban zajló klímakonferenciája kapcsán vitába szállt azokkal, akik lerázzák magukról a klímaváltozás problémáját, mondván, egyszer úgyis elhagyjuk a Földet.
   Ahogy a tudós mondta, ez egyszerűen felelőtlen ez a gondolat, mivel ezek a csillagok olyan távol vannak, hogy nincs komoly esélye annak, hogy azokra menekülhetünk a Földről. Azt is figyelembe kell venni, hogy mi egy olyan faj vagyunk, amely ezen a bolygón alakult ki és fejlődött. Nem arra vagyunk kitalálva, hogy túléljünk bármilyen más planétán. Jobban tesszük, ha időt és energiát fordítunk.
   A közgazdaságtani Nobel-emlékdíjjal kitüntetett egyik kutató, Esther Duflo arra figyelmeztetett, hogy a klímaváltozással való megküzdés viselkedésbeli változást is követel, főként a gazdag országoktól, amelyek a javak és az energia nagy fogyasztói.
   M. Stanley Whittingham, aki két kutatótársával a lítium-ionos akkumulátor kifejlesztéséért veheti át a kémiai Nobel-díjat, úgy vélte: itt az idő, hogy segítsük a klímakérdés megoldását, de pragmatikusnak kell lennünk. Nem lehet csak úgy lekapcsolni minden szén-dioxidot – írta az MTI.