Oldalletöltések száma: 10620123
2020. január 24. péntek 15:30,
Timót napja van.

Az uniós átlagnál is fontosabb számunkra az emberi jogok védelme

birosagAnnak ellenére, hogy a magyar kormányzat és az állampárt hangadói rendületlenül igyekeznek átmosni a választópolgárok agyát az unió megítélésében, a magyar emberek jelentős része unióbarát. Legutóbb arról kérdezték az uniós polgárokat, hogy az Európai parlament mivel foglalkozzon még kiemeltebben.

   Az uniós polgárok több mint fele szerint a legfontosabb kérdés és az Európai Parlament előtt álló feladat a környezetvédelem és a klímaváltozásra adott válaszok,  derült ki a legfrissebb Eurobarometer kutatásból – olvasható az Euronews.com oldalon. A magyar emberek viszont az emberi jogok biztosítását érzik fontosabbnak.

   Az uniós közvélemény-kutatásban arról kérdezték az embereket, milyen szakpolitikai kérdésekkel foglalkozzon a jövőben kiemelten az Európai Parlament. A válaszadók 52%-a szerint a legfontosabb környezetvédelmi kérdés a klímaváltozás. Ezt követi az emberi jogok védelme világszerte (48%), a szólásszabadság (38%), a nemek közötti egyenlőség (38%) és a tagállamok közötti szolidaritás (33%) mint az unió fenntartásának legfőbb alapvető értékei.
   Magyarország esetén ez a sorrend kissé módosul: az emberi jogok védelmét 49 százaléknyian tartják fontosnak, ez egy százalékkal magasabb az uniós átlagnál, ezt követi a szólásszabadság (35%), a tagállamok közötti szolidaritás (35%) és a kisebbségek védelme 24%-kal.
   A elsőbbségek sorrendje ugyan tagállamonként változó, de most először mondható el, hogy a klímaváltozás mindenütt a legfontosabb téma, majdnem minden harmadik megkérdezett (32%) szeretné, ha a parlament legfontosabb feladataként a klímaváltozással szembeni küzdelmet kezelné. A magyar adat itt 30%. Ezután a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem (31%), a terrorizmussal szembeni harc (24%) és a munkanélküliség leküzdése (24%) a legfontosabbak az uniós állampolgárok szerint.
   Magyarországon a válaszadók 24%-a a fogyasztók jogainak, az egészségügyi szolgáltatások minőségének és elérhetőségének javítását, valamint a megfizethető és biztonságos élelmiszerek biztosítását és a megfelelő életszínvonalat tartja a következőnek a fontossági listán. Ezt követi a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem 21%-kal – olvasható az Euronews.com hírében.