Túlzottan nagy költekezéseket nem érdemes tervezni a nyugdíjemelésre

nyugdijemeles olkt huEgy szót sem szólhatnak mostanában a nyugdíjasok, van nyugdíjemelés, nyugdíjkiegészítés, nyugdíjprémium, leglejjebb csak azért ágálhatnak, mert a megélhetési költségeik mindezeket meghaladóan drágulnak, vagyis a sok emelés és ajándék bár szépen hangzik, a nyugdíjasok döntő többsége mind nehezebb helyzetbe kerül.

   Jövőre is garantált az inflációkövető nyugdíjemelés. Mivel a jövő évi költségvetés 2,8 százalékos inflációval számol, így ennyivel emelkednek 2020. január 1-jétől a nyugdíjak – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel csütörtökön.

   Közölték, hogy egy átlagos nyugdíjnál ez havi 4360 forintos emelést jelent. A 2019. december havi nyugdíj összegéhez képest a 2020. januári nyugdíj összege 3,5 százalékkal lesz magasabb. A nyugdíjemelés több mint 2,5 millió nyugdíjast, illetve nyugdíjszerű ellátásra jogosultat érint. Emellett a kormány 2020-ban is számol nyugdíjprémium kifizetésével.
   A közlemény szerint, akiknek 2020. január 1-je előtt állapítottak meg öregségi nyugdíjat, hozzátartozói ellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, illetve a rendeletben felsorolt egyéb ellátást, azoknak az ellátása a várható infláció mértékével, vagyis 2,8 százalékkal emelkedik 2020. január 1-jétől.
   Ezt megelőzően azonban 0,7 százalékkal, az egyösszegű kiegészítés 1/12-ed részével is meg kell emelni azoknak az ellátását, akiknek 2019 novemberében egyösszegű kiegészítés járt. A 2019. december havi nyugdíj összegéhez képest a 2020. januári nyugdíj összege így közel 3,5 százalékkal lesz magasabb.
   Az Emmi közölte: a nyugdíjak értékének megőrzését törvény garantálja, ezért ha a 2020-as éves infláció magasabb lenne a tervezett 2,8 százaléknál, akkor azt az év vége felé nyugdíjkiegészítéssel kompenzálja az állam.
   A kormány jövőre is számol nyugdíjprémium kifizetésével, erre 20 milliárd forintot különített el a 2020-as költségvetésben. Ennek feltétele a jó gazdasági teljesítmény. Magyarország történetében először 2017-ben volt nyugdíjprémium – derül ki az EMMI közleményéből.