Ez a rák nem viccel, nehéz túlélni

dohanyzas health24 comSajnálatosan sokan betegszenek meg Magyarországon az egyik legrettegettebb kórban, a tüdőrákban. Ehhez többnyire hozzájárulnak a betegek az évtizedekig tartó dohányzásukkal is. Sajnálatos tény, hogy a tüdőrák ötéves túlélése hazánkban rendkívül alacsony, mindössze 17 százalék.

   A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 24 milliárd forintot költött tavaly tüdődaganattal összefüggő ellátásokra – hangzott el egy keddi budapesti sajtótájékoztatón. Mint kiderült tízmilliárd forint volt a fekvőbeteg-ellátás költsége, 11 milliárd a gyógyszertámogatás és egymilliárd forint a speciális eszközpark támogatása.

   Mint a sajtótájékoztatón kiderült, az egészségügy támogatási rendszere a megelőzésre helyeződött át, és ez igaz a tüdőrákos megbetegedésekre is. A daganatok kialakulásában 70-80 százalékos szerepe van a táplálkozásnak. Az alkoholizmus és a dohányzás együtt a fej-nyaki rákok kialakulásának kockázatát a negyvenszeresére növeli.
   A tüdőrák a legnehezebben kezelhető daganattípusok közé tartozik, a daganatok mintegy 80 százalékát kitevő nem kissejtes tüdődaganatok kezelésére új, innovatív terápiák jelentek meg az utóbbi években, de az eredményesség szempontjából a műtét a leglényegesebb terápiás forma.
   Az elmúlt években világszerte így Magyarországon is alacsony dózisú CT-vizsgálatok indultak, ez a tavaly zárult pilot-program volt a Hunchest. A programban arra jutottak, hogy az ilyen módszerrel vizsgált betegek lényegesen magasabb arányban voltak operálhatók, 28 százalékkal nőtt a túlélésük esélye – derült ki a témában tartott budapesti sajtótájékoztatón.