Oldalletöltések száma: 10618642
2020. január 20. hétfő 07:46,
Fábián és Sebestyén napja van.

Megfelelő orvosi fizetés mellett büntetni akarják a hálapénz elfogadását, de adását is

halapenz csaladhalo huPár nappal ezelőtt írtunk arról, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) nemrégiben megválasztott új elnöke az egyik kereskedelmi tévé műsorában a hálapénz megszüntetésének szükségességéről beszélt. Most már ehhez kapcsolódó tervezettel is előállt a kamara egy új közleményben.

   Komoly béremelést javasol az orvosi kamara lehetőleg még idén, de legkésőbb 2021-ben. Emellett javasolják, hogy a hálapénz elfogadása minősüljön korrupciónak, és legyen büntető törvénykönyvi tétel – írta a Hvg.hu a kamarai közlemény alapján.

   A Magyar Orvosi Kamara (MOK) közzétette, hogy mekkora fizetéseket tart szükségesnek a közellátásban dolgozó orvosok számára. Közleményük szerint a bértábla belépő szintje a rezidensek fizetése 687 837 Ft lenne, míg a bértábla szerint lejobban fizetett szakorvos 37 éve munkaviszony után havi 2 025 512 Ft-ot kellene, hogy kapjon.
   A kamara állásfoglalása szerint elengedhetetlen az orvosi bérek jelentős emelése. Ez lehetne a feltétele ugyanis annak, hogy az orvosok önként lemondjanak a hálapénz elfogadásáról. A kamara egyúttal tanácsolja, hogy az általuk javasolt bértábla bevezetésével egyidejűleg a hálapénz adását és elfogadását a büntető törvénykönyvben szankcionálja a jogalkotó.
   A MOK szerint a paraszolvencia – hálapénz – súlyosan káros jelenség a magyar társadalomban. Mérgezi az orvos-beteg bizalmi viszonyt, kiszámíthatatlanná teszi a betegutakat, irreális elvárásokat ébreszt, hátrányosan érinti a szakmai elveket, ellehetetleníti a kormányzati egészségpolitikai szándékok jelentős részét, torzítja az orvosképzést, hátráltatja a tudás átadását. A beteg és az orvos elemi érdeke, hogy a hálapénzt minél hamarabb a kormányzat is korrupciónak tekintse és kriminalizálja azt – áll az orvosi kamara közleményében.