Oldalletöltések száma: 10618645
2020. január 20. hétfő 07:46,
Fábián és Sebestyén napja van.

Újból egységesíteni akarnak, de ez valahogy nem akar összejönni

toltok adverts ieEgy átlagos európai háztartásban, ahol az emberek nem dobnak ki azonnal minden feleslegessé vált eszközt, bizonyára számtalan, a mobiltelefonok megjelenése óta használt mobiltöltőt lehet találni. Ezek zöme ma már csak lom a lakásban, s bár komoly iparág és üzlet is, gyártásuk feleslegesen veszi igénybe a nyersanyagokat és az előállításukhoz szükséges energiát.

   Ha rákeresünk a böngészőnkben a töltők egységesítése kifejezésre, kiderül, hogy évtizedes klasszikus témáról van szó. A telefontöltők egységesítése okán az Európai Bizottság már több mint egy évtizede igyekszik nyomást gyakorolni a gyártókra, ugyanakkor megfelelő szabályozás híján egyelőre eredménytelenül – írta a Napi.hu.

   A bizottság szerint nem csak a vásárlók mindennapjainak megkönnyítése miatt van szükség szabványos töltőkre, de az évente azokból keletkező több mint 51 ezer tonna elektronikai hulladék visszaszorítása céljából is – olvasható a Hwsw.hu portálon.
   Az EU korábbi megkeresésére 14 vállalat írt alá egyetértési nyilatkozatot 2009-ben. A cégek, köztük olyan nevekkel, mint az Apple, Samsung, Huawei és Nokia, akkor azt ígérték, a 2011-ben piacra kerülő eszközöknél már igyekeznek majd harmonizálni a különböző modellekhez tartozó telefontöltőket, és egységesen microUSB-t használni. Ez aztán nem történt meg. Ma az androidos készülékek és az Apple telefonok töltőit kellene egységesíteni.
   Ha az EU a törvényben szabályozott egységesítés mellett döntene, az nagy valószínűséggel az Apple-nek lenne fájdalmas, hiszen a cégnek kellene saját fejlesztésű csatlakozóját USB-C-re cserélni. A Hwsw.hu szerint nem kizárt, hogy az amerikai gyártó egyszerűen elhagyja a töltőcsatlakozót, ahogy a fülhallgató-csatlakozót is és a telefonokat csak vezeték nélkül lehet majd tölteni – írta a Napi.hu.