Oldalletöltések száma: 10636039
2020. február 23. vasárnap 01:23,
Alfréd napja van.

Mesterségesen berregnek majd az elektromos autók

elektromos auto hanggenerator aptiv comAki már találkozott elektromos autóval, meglepve tapasztalhatta, hogy milyen csendes a jármű. Ennek a zajártalom csökkentése miatt is üdvözlendő ténynek ugyanakkor vannak, vagy lehetnek áldozatai, hiszen a gépjárművek olyan halkan közlekednek, hogy a gyalogosok nem hallják azokat és nagy bátran és persze figyelmetlenül eléjük lének.

   Az Európai Unió kötelezővé tette az autók zajkeltését a gyalogosok testi épségének megóvása miatt. A funkció az új autókban már kötelező, a korábban gyártottaknál két éven belül kell beépíteni a zajcsináló berendezést – derül ki a Pcworld.hu írásából.

   Az Európai Unió területén mostantól minden új elektromos autóba kötelezően be kell szerelni úgynevezett Akusztikus Jármű-figyelmeztető Rendszereket (Acoustic Vehicle Alert System, AVAS). Ez tulajdonképpen nem más, mint amivel az eredetileg szinte teljesen némán üzemelő gépjárművek hamis motorzajt vagy valami ehhez hasonló hangot adnak ki magukból, ezáltal a gyalogosok ugyanúgy hallják majd a halkszavú közeledő járműveket, mint robbanómotoros társaikat.
   A rendelkezés szerint minden teljesen elektromos és hibrid modellbe be kell szerelni egy megfelelő hangkibocsátó rendszert. A követelmény az, hogy ha az autó óránként 12 mérföldes sebességnél (kb. 19 kilométer per óránál) lassabban közlekedik vagy tolat, akkor adjon ki hangot, mert ilyenkor már szinte teljesen hangtalanul működnek az elektromos motorok.
   Az ötletet korábban egy brit jószolgálati szervezet vetette fel, majd 2017 őszén az ottani parlament elé került, innen jutott el végül az EU döntéshozói elé. A beadványban olyan statisztikákra hivatkoznak, amelyek szerint az elektromos és hibrid gépjárművek 40 százalékkal gyakrabban okoznak olyan balesetet, amelyben gyalogos érintett.
   A rendelkezés azt nem szabályozza, hogy pontosan milyen motort utánzó hangot kell beépíteni, így a különféle gyártók saját hangokat használhatnak. Az EU-s szabályozás annyit mond ki, hogy az AVAS rendszernek egy hagyományos belsőégésű motor hangjával megegyező vagy ahhoz nagyon hasonló hangot kell kiadnia, hangereje pedig legyen ugyanakkora – írta a Pcworld.hu.