Oldalletöltések száma: 10632583
2020. február 17. hétfő 00:14,
Donát napja van.

Hat forintért megtudhatjuk majd, hogy ehető-e még az ételünk

romlott etel medtechimpact comA napokban írtunk arról a megdöbbentő tényről, hogy 2017-ben a magyarok fejenként 68 kilónyi ételt dobtak szemétbe. Most egy olyan eszközről kaptunk hírt, amelynek használatával meggyőződhetünk arról, hogy valóban ki kell-e dobnunk az élelmiszert, vagy esetleg az még a szavatossági idején túl is fogyasztható.

   Hazánkban évente fejenként mintegy 33 kilogramm olyan ételt dobunk a szemétbe, ami még fogyasztható lenne, attól függetlenül, hogy lejárt-e a szavatossága, vagy sem. A londoni Imperial College egyetem munkatársai egy olyan érzékelőt fejlesztettek ki, azonnal megmutatja, hogy az adott csomagolásban lévő élelmiszer ehető-e még – írta a Magro.hu.

   Az eszközt össze kell kapcsolunk az okostelefonunkkal az eredmény megismeréséhez. A fejlesztés nagyon olcsó, ugyanakkor jelentősen csökkentheti az ételpazarlást, ezzel pedig az előállításhoz szükséges energiafogyasztást.
   Az új laboratóriumi prototípust az Imperial College London egyetemen fejlesztették ki és 2 amerikai centbe, vagyis összesen 6 forintba kerül darabja. A papíralapú elektronikus gáz szenzor (paper-based electrical gas sensors – PEGS) érzékeli az ammónia és a trimetil-amin gázokat a húst és halat tartalmazó termékekben, így jelzi az ehetőségi állapotot. A szenzor adatait okostelefonos alkalmazáson lehet értékelni, így a felhasználók csak odatartják a telefonjukat a csomagoláshoz, és azonnal látják, hogy az étel ehető-e, vagy sem – olvasható a Magro.hu hírében.