Oldalletöltések száma: 10395810
2019. október 14. hétfő 10:29,
Helén napja van.

Különleges szemüveg válthatja le az okostelefonokat

adatszemuveg viewpointsystem comA közelmúltban számoltunk be arról, hogy az egyik legnagyobb okostelefon-gyártó cég vezérigazgatója szerint akár már fél évtized múlva véget érhet az okostelefonok uralma. Nagy kérdés persze, hogy mi jön utánuk, mi veszi át a mind összetettebb feladataikat.

   A szemmozgások vezérlik majd azt az adatszemüveget, amelynek gyártása októberben indul Bécs új városrészében, Seestadtban. A szemkövetést és kevert valóságot ötvöző eszköz főként a gyártás, a szállítmányozás és logisztika, valamint a kereskedelem és a turizmus terén nyithat új perspektívákat, és akár az okostelefonokat is leválthatja – írta a Computerworld.hu.

   A Bécsi Gazdasági Ügynökség Seestadtban hozta létre nemrég a Technológiai Központját, itt készülhetnek Ausztria első adatszemüvegei. A gyártás októberben indul, az eszköz számos elemét 3D nyomtatón nyomtatják, az elektronikát pedig kézzel építik be a 7.500 eurónál kezdődő szemüvegekbe.
   Az bécsi Viewpointsystem fejlesztése a szemkövetést ötvözi a kevert valósággal, egy szemmozgást követő szemüvegből, egy erre rápattintható MR, és egy zsebnaptár méretű hardver intelligens egységből (smart unit) áll. A szemüveg két eleme együtt mindössze 95 grammot nyom. A rendszer csaknem bármilyen fényviszony mellett működik, a kétirányú kommunikáció résztvevőinek száma pedig nincs korlátozva.
   A gyakorlatban ez például úgy néz ki, hogy az ember elsétál a Stephansdom előtt, érdeklődve felpillant rá, a látóterében pedig máris megjelennek a különböző tudnivalók a székesegyházról. Ezekből a szemével azokra „kattint” rá, amelyeket érdekesnek talál, fényképet vagy videót készít, és ha akarja, ezt mindjárt el is küldi e-mailben.
   Az adatszemüveg fontos szerepet játszhat például iparvállalatok esetében a hibaelhárítások során is. A helyszínen lévő technikus más helyen, akár más földrészen tartózkodó szakemberektől kérhet segítséget úgy, hogy azok az adatszemüveg révén pontosan azt látják a képernyőiken, amit a technikus néz. A szóbeli utasítások mellett műszaki rajzokat, vázlatokat, egyéb segédanyagokat küldhetnek neki a smart unitra, amelyeket az azonnal kivetít a látóterébe. Így senkinek sem kell a helyszínre utaznia, amivel rengeteg idő takarítható meg.
   A jelenleg ötven embert foglalkoztató cég ügyfelei között olyan nagyvállalatok találhatók, mint a Coca-Cola vagy a Heineken, az elmúlt három évben pedig 10 millió eurót fektettek a bécsi telephelyük fejlesztésébe. A cég ügyvezetője az ORF-nek adott interjújában azt sem zárta ki, hogy a szemmozgás vezérlésű adatszemüvegek öt éven belül leválthatják az okostelefonokat.