Oldalletöltések száma: 10636057
2020. február 23. vasárnap 02:00,
Alfréd napja van.

Meg kell csinálni, ha nem akarunk bajt

windows 10 frissitesMára már piacvezető lett a Microsoft Windows 10 operációs rendszere, amely sok érdekességet is tartalmaz, például hogy állítólag ez az utolsó ilyen rendszer, amelyet viszont rendszeresen fejleszt a cég és a regisztrált felhasználók folyamatos kapják a kisebb-nagyobb frissítéseket. Sokan elmulasztják ezeket végrehajtani, de rosszul teszik.

   A Microsoft két kritikus biztonsági rést fedezett fel a rendszerében, ezért az azonnali frissítést ajánlja a Windowst 10-et használóknak – hívta fel a figyelmet a Hvg.hu.

   A Microsoft szakemberei a Windows 10 Remote Desktop Services rutin karbantartása során fedeztek fel biztonsági réseket, amelyeket kihasználva a rendszerre telepített rosszindulatú szoftverek felhasználói beavatkozás nélkül terjedhetnek akár más sebezhető számítógépekre is.
   Jó hír ugyanakkor, hogy a Microsoft szerint egyelőre nincsen bizonyíték arra, hogy harmadik fél észrevette vagy kihasználta volna a hibákat. Most azonban nyilvánosságra került a meglétük, így aki nem akarja, hogy hackerek áldozata legyen, frissítse a rendszerét, ugyanis a redmondiak már befoltozták a két rést.
   Nem csak a Windows 10-ek érintettek, bajba kerülhetnek a Windows 7 SP1, a Windows Server 2012, a Windows 8.1, a Windows Server 2012 R2 használói is. Nem érinti viszont a dolog a Windows XP-t, a Windows Server 2003-at, a Windows Server 2008-at, és magát a Remote Desktop Protocolt (RDP-t) sem. Viszont az a tény már önmagában is elég aggasztó, hogy márciusi adat szerint elvileg 800 millióan használnak Windows 10-et, azaz rengetegen lehetnek veszélyben.
   Azokat a felhasználókat, akiknél engedélyezett az automatikus frissítés, már védik a javítások. A manuális frissítést a Start/Gépház/Windows Update/Frissítések keresése útvonalon lehet kezdeményezni, amennyiben rendelkezésre áll a frissítés. Ha a biztonsági frissítés nem jelenik meg a Frissítési segédet (Update Assistant) is segítségül lehet hívni – Hvg.hu.