Oldalletöltések száma: 10632560
2020. február 16. vasárnap 23:34,
Julianna és Lilla napja van.

Kényelmesen meglophatnak bennünket, miközben zenét hallgatunk a telefonunkról

bluetoothAz Ericsson 1994-ben mutatta be először a Bluetooth rádiófrekvenciás kommunikációs protokoll 1.0-s prototípust, amely eleinte lassú volt, de a 2001-ben megjelenő 2.0 már széles körben használható volt. Mára a Bluetooth a telefonunktól kezdve már ott van valamennyi okos kütyünkön, de most egy nagy gonddal kell szembesülnünk.

   Manapság már szinte mindenki használ Bluetootht a telefonján, holott a szakértők szerint egy biztonsági rémálom a technológia. Az idei DEF CON hackerkonferencián fókuszba kerültek a rendszer sebezhetőségei is, ahol több forgatókönyvet is bemutattak a szakemberek arra vonatkozóan, hogyan tudnak kárt okozni a rosszakarók Bluetoothon keresztül – írta a 24.hu.

   A kutatók szerint a dörzsöltebb kiberbűnözők arra is képesek, hogy a Bluetooth sebezhetőségén keresztül átvegyék az irányítást a digitális hangszórók, fülhallgatók felett, és olyan veszélyes hangokat játsszanak le, amelyek akár halláskárosodást is okozhatnak a meghekkelt eszközök tulajdonosai számára.
   Ugyan konkrét, megtörtént esetről még nem számolt be senki, de elméletileg ez lehetséges. Sokkal valószínűbb viszont, hogy a rosszakarók adatlopás céljából használják ki a technológia sebezhetőségét, és erre több módjuk is van. A DEF CON-on elhangzott, hogy a támadók lehallgathatják, sőt módosíthatják is a Bluetoothon keresztül továbbított adatokat. A Hexway biztonsági cég pedig pár hete pedig arra világított rá, hogy az Apple Bluetooth-szal működő AirDrop szolgálta is feltörhető, azon keresztül pedig többek közt telefonszámok is lophatók a készülékekről.
   A biztonság mellett kényes a privátszféra kérdése is. A New York Times szerint sok amerikai üzlet tulajdonosa alkalmaz bluetooth-os követést, amivel információt tudnak gyűjteni a vásárlók elhelyezkedéséről, és hogy mely polcok előtt időznek. Ezeket az információkat aztán hirdetőknek tudják eladni, akik vásárlói profilokat állítanak fel.
   A biztonsági szakértők ezért azt ajánlják, hogy egyáltalán ne használjunk Bluetooth-t amennyiben nem szükséges, és inkább válasszunk vezetékes fülhallgatókat, amennyiben komolyan vesszük a biztonságot – írta a 24.hu.