Oldalletöltések száma: 10632938
2020. február 17. hétfő 17:34,
Donát napja van.

Félünk tőle és várjuk is: az 5G biztosan megváltoztatja az életünket

5g szoljon huNapjainkban még az is hall az 5G technológiáról, aki azt sem tudja, hogy mindezt eszik-e, vagy isszák. Nézzünk szembe a tényekkel, a legtöbben ehhez a hatalmas tömeget jelentő csoporthoz tartozunk. Persze nekünk nem is kell tudnunk, hogy egy digitális eszközünk hogyan működik, csak azt, hogy hogyan kell használni.

   Ennek ellenére nem árt tudni, hogy mindez mit is jelent, mert a szakemberek véleménye szerint az 5G oly módon változtatja majd meg az életünket, hogy egyre inkább eltűnik a valóság és a virtuális valóság között a különbség. Azt, hogy ez jó-e az emberiségnek, ma még nem tudjuk.

   Pannonantenna.hu cikkéből kiderül, hogy a szám melletti G betű a vezeték nélküli hálózat egy-egy generációjára utal. Technikai szempontból tehát a vezeték nélküli technológia az 1G-vel kezdődött. 2G-ről akkor beszélhettünk először, amikor a vállalatok engedélyezték, hogy egyik készülék üzenhessen a másiknak, míg a 3G lehetővé tette, hogy telefonáljunk, szöveges üzeneteket küldjünk és böngésszünk az interneten. A 4G csupán új lendületet adott a 3G-nek, valamint jobb letöltési és feltöltési adottságokkal bír. Ezek után jött az úgynevezett LTE (long term evolution – hosszú távú fejlődés), amely még gyorsabbá tette a 4G-t.
   Az egyes generációkat tehát valójában az adatátviteli sebesség alapján különböztetik meg. Az 5G sokkal nagyobb sebességgel és kapacitással rendelkezik, mint a korábbi mobilrendszerek, a jelentősen megrövidült várakozási idő miatt pedig jóval gyorsabb betöltési sebességet biztosít a felhasználók számára. A rendszer a már meglévő 4G LTE működési elvén alapul, azonban drámai mértékben felgyorsult sebességgel rendelkezik, és képes kiszolgálni az egyre növekvő számú, egymás közötti kapcsolatot igénylő eszközök mindegyikét, az otthoni készülékektől kezdve a hordozható vagy viselhető technikai eszközökig.
   Mivel a 4G-t még nem vezették be mindenhol, az 5G már azelőtt átveheti a vezető szerepet, hogy a korábbi technológia világszerte elterjedt volna. Fontos megjegyezni azt is, hogy a 4G szálösszeköttetést igényel, az 5G viszont nem. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatók sokkal egyszerűbben telepíthetik az 5G-s internetet, mint a házak között húzódó száloptikai kábeleket. 5G esetén mindössze a néhány háztömbönként elhelyezett bázisállomásokon kell telepíteni a száloptikát, ahelyett, hogy minden utcát felásnának. Ha ezzel elkészültek, már csak a vezeték nélküli modemet kell átadni a felhasználóknak.
   Az 5G-re leginkább azért van szüksége a világnak, hogy lépést tudjunk tartani a mobil internetkapcsolatot igénylő eszközök erőteljesen növekvő számával. Jelenleg mintegy 6,4 milliárd készülék rendelkezik internetkapcsolattal világszerte és a nagyobb letöltési és feltöltési sebességgel bíró kapcsolat az út a jövő felé. Egy példa arra, hogy mit is tudhat az 5G technológia: ma még elképzelni is nehéz, hogy valaki egyetlen perc alatt letöltsön hat különböző filmet, miközben egy hetediket éppen néz Hamarosan ez is lehetővé válik – írta a Pannonantenna.hu.
   Az 6G technológia veszélyeiről is sokféle hír látott napvilágot. Egy, az év elején napvilágot látott hír szerint például tudósok sora állítaná le a bevezetését, mert ma még nem tudjuk, hogy milyen egészségügyi kockázatokkal jár majd. Bár, ahogy írták, egyelőre nem lehet azt mondani, hogy az 5G-hálózatok valódi egészségügyi kockázatot jelentenek az ember számára, de az ellenkezőjét sem lehet egyértelműen kijelenteni.
   Azt viszont igen, hogy a fejlődést aligha lehet megállítani.