Oldalletöltések száma: 10618389
2020. január 20. hétfő 04:48,
Fábián és Sebestyén napja van.

Ínyenc köret a sült zöldség, de könnyű elrontani

zoldseg sult chelseasmessyapron comMind többen szeretnének egészségesebben táplálkozni, mint tették korábban és emiatt többek között a burgonya és rizs helyett például sült zöldséget tesznek a hús mellé köretnek. A zöldség sütése nem igényel éppen magas iskolai végzettséget, mégis az ember nemegyszer odaégei és dobhatja az egészet a szemétbe.

    A sütőben sült zöldség esetében jobban kijönnek az ízek, mint főzve, a belül puha, kívül pedig roppanós, karamellizálódott zöldségek nagyon finomak, de ahhoz, hogy tökéletes legyen az eredmény, érdemes megszívlelni pár tanácsot, illetve a gyakori hibákat elkerülni. Mindehhez a Reader’s Digest írása nyomán az Ízesélet.hu adott útmutatót.

Bővebben ...

A nyugdíjak „értékállósága” miatt sokasodnak az elszegényedő idősek

nyugdij keves felvidekma Bár a kormány – legalábbis saját propagandája szerint – megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, a valóságban a nyugdíjak évről évre veszítenek értékükből. Ez pedig különösen az alacsony nyugdíjjal rendelkezők leszakadását idézi elő és ezen még a kormányzatnak az elmúlt években a választáshoz kötött, vagy év végi adományai sem segítenek.

   Az elmúlt években egyre élesebben megmutatkozott a 2011-től bevezetett, kizárólag inflációhoz kötött nyugdíjemelés kedvezőtlen hatása, mivel ezzel párhuzamosan a bérek lendületesen emelkednek. Ennek eredményeként egyre szélesebbre nyílik az olló a fizetések és az időskori ellátások között – elemezte a kialakult helyzetet az Mfor.hu.

Bővebben ...

Tizenévesnek lenni sem könnyű

tizeneves eszik bbc comEgy tizenévest meglehetősen egyszerű táplálni. Legyen otthon elég édesség, rágcsálnivaló, üdítőital és persze készítse el az édesanyja minél gyakrabban a fiatal kedvenc ételeit. De, ha komolyan vizsgáljuk a kamaszok étkezési szokásait, gondjaikat, kiderülhet, hogy nem túl fényes a helyzet e téren.

    Egy nemzetközi, kérdőíves kutatássorozat négyévente majdnem 50 országban vizsgálja az iskolások egészséget befolyásoló szokásait. A legutóbbi, 2018-as adatfelvételt az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán végezték, nagyjából hatezer ötödikes, hetedikes, kilencedikes és tizenegyedikes diákot vontak be, fele-fele arányban fiúkat és lányokat – olvasható a 444.hu portálon.

Bővebben ...

Magyart az űrbe

farkas bertalan atv huMindazok, akik életében hatalmas szenzáció volt látni az első űrhajóst, Jurij Gagarint, vagy követni az első és mindeddig egyetlen magyar, Farkas Bertalan űrbeli kalandjait, bizonyára sohasem felejtik el ezeket a történelmi pillanatokat, napokat. Meglehet, hamarosan újra lesz magyar ember az űrben. Legalábbis ez a terv.

   Az új évtized a magyar űrkutatás reneszánszát hozhatja el a kormány reményei szerint. Megduplázták a terület támogatását, a befektetésnek pedig egy mikróműhold-flotta, új kísérleti műszerek és egy önálló műhold felküldése mellett a legfőbb célja, hogy Magyarország öt éven belül embert küldjön az űrbe – írta az Euronews.com.

Bővebben ...

Még nyitva van egy ablak, de már nem sokáig

davosi forumÉvente egyszer egy gazdasági csúcstalálkozó keretében a svájci Davos-ban gyűlnek össze a legbefolyásosabb politikusok, üzletemberek, értelmiségiek és tudósok, hogy megvitassák a legfontosabb globális kihívásokat és azok megoldását.

   A január 21. és 24. között megrendezendő 50. davosi Világgazdasági Fórum előtt mutatták be a Globális Kockázatok című jelentést. Nem meglepő, hogy a világgazdaságra nézve jelenleg a környezeti tényezők és a klímaváltozás jelentik a legnagyobb veszélyt – olvasható a Hvg.hu hírében.

Bővebben ...

Az unióban a legtöbbet, közel tíz napot töltünk betegként kórházban

korhazi napok eurostatAzt a legnagyobb jóindulattal sem állíthatjuk, hogy a magyar kórházak állapota kiváló lenne, sokkal inkább igaz a helyzetükre az orvos, ápoló és szakszemélyzet hiánya, az eszközök elavultsága, az épületek leromlott állapota. Bizonyára van ez alól is kivétel, mégis az intézményekben kezelt betegeknek többnyire ez a benyomásuk.

   Ezek után legalábbis meglepő, hogy az Eurostat által készített legfrissebb uniós statisztika szerint az EU jelenleg még 28 tagállama közül a magyarországi betegek töltötték a legtöbb időt kórházakban.

Bővebben ...

Kérdések, amelyeket meg kell válaszolnunk, mielőtt kutyás gazdák lennénk

kutya menhely infogyor huSzerencsére a szakemberek, állatvédők tanácsai értő fülekre találnak, hiszen mind többen hallgatnak rájuk, amikor kutyát akarnak a családjukba fogadni. Sokasodnak azok, akik inkább menhelyről választanak új családtagot, mintsem egy méregdrága tenyésztőtől, vagy rosszabb esetben szaporítótól vásárolnának.

   A család és a kutya boldogsága érdekében nagyon fontos egy olyan háziállat kiválasztása, amely megfelel a família igényeinek és az otthon adottságainak egyaránt. Van néhány kérdés, amelyet érdemes föltennie magának, aki befogadna egy kisállatot – tanácsolja a Háziállat.hu.

Bővebben ...

Nyersanyag lehet a megunt ruháinkból

textilhulladek polygiene comNapjainkban mind több szó esik a műanyaghulladékról, amelybe lassan belefullad az emberiség, és amelynek ellenszerét egyelőre az említett emberiség egyáltalán nem találja. A műanyag mellett számtalan más hulladék is keletkezik, például a megunt, vagy elhasznált ruháinkból.

   Az Európai Unióban évente 8 millió tonna textilhulladék keletkezik. Nem csak használt ruhaneműk, de lepedők, szőnyegek, függönyök, kárpitok és még számtalan más textiltermék elhasználódása miatt. E mennyiségnek jelenleg csupán ötödét hasznosítják újra, a többi szeméttelepeken végzi vagy elégetik – írta az Euronews.com.

Bővebben ...

Hálapénz, az örökzöld téma

halapenzVan, aki ad, van, aki sohasem, akad, aki bevallja, hogy ad, más meg ad ugyan, de tagadja. A hálapénz, vagy paraszolvencia 1952-től, az akkor állampárt központi bizottságának döntése óta vált hivatalossá, velünk van, és kiirthatatlannak tűnik. Már az orvosoknak is elegük van belőle, igaz nélküle meg nehezen boldogulnának.

   Az orvosi kamara új vezetői azonnal változtatnának a hálapénzzel kapcsolatos etikai normákon, amennyiben az egészségügyi kormányzat megemelné a béreket, és véghez vinné a szerkezeti változtatásokat is – ezt a kamara alelnöke közölte az ATV híradójával, írta a Drportal.hu.

Bővebben ...

Szélerőműveket akarunk és nem kell nekünk az egyszer használatos műanyag zacskó

szeleromuvek 1Még azok is kénytelenek foglalkozni a klímaváltozás kérdéseivel és az erre adandó válaszokkal, akik nem figyelik a napi híreket. Ők is tapasztalják, hogy látványosan melegszik az éghajlatunk, hogy lassan eltűnőben van a négy évszakunk és hogy gyarapodnak a rendkívüli éghajlati jelenségek.

   Több fontos éghajlatvédelmi intézkedést támogatna az elsöprő többség Magyarországon, például a szélerőművek építését, vagy az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltását – ez derült ki a Greenpeace megbízásából készült közvélemény-kutatásból, amelyről az Euronews.com számolt be.

Bővebben ...

Mindennapi veszekedéseink

csaladi vita monthlybrands com pkNyugodtan kimondhatjuk, gyakorlatilag szinte lehetetlen egy párkapcsolatban úgy élni, hogy a felek sohase vesszenek össze. Ennek persze vannak fokozatai, a sértett hallgatástól, a tányértörő csapkodásig és falrengető ordibálásig bezárólag.

   És van tettlegesség is, de ezt már nem sorolhatjuk egy normális párkapcsolat zökkenői közé. Egy friss kutatás nemcsak azt vizsgálta meg, hogy mi az, amin a legtöbbször hajba kapnak a párok, hanem azt is, hogy a friss szerelmesek vagy a régóta párkapcsolatban élők veszekednek-e többet – ismertette a kutatás eredményeit a Dívány.hu.

Bővebben ...

A karácsonyfabontáson túl is komoly hagyományok kötődnek vízkereszthez

haromkiralyjaras mek oszk huMár csak szép emlék a tavalyi karácsony, hiszen azóta elköszöntünk 2019-től és megünnepeltük, sőt meg is kezdtük az új esztendőt, de sok családnál még mindig áll a karácsonyfa. A népi hagyományok szerint január 6-án, vízkeresztkor szokás lebontani a fát. De ez az ünnep közel sem emiatt fontos.

   Január 6-a vízkereszt ünnepe, amelyben megjelenik a keleti és nyugati hagyomány is – mondta Barna Gábor néprajzkutató az állami hírtévében vasárnap.

Bővebben ...