Oldalletöltések száma: 9911039
2019. augusztus 24. szombat 02:36,
Bertalan napja van.

A halálos balesetek számával a legrosszabbak között vagyunk az unióban

baleset 001Aki autóba ül csak remélheti, hogy az úton közlekedők betartják majd a szabályokat, senki sem lépi túl a sebességhatárt, nem sérti meg a követési távolságot, nem telefonál, nem fogyasztott alkoholt vagy drogot. A valóságban ugyanakkor a szabálysértők és figyelmetlen autósok miatt sokkal inkább a veszély a jellemző a közlekedésre. De vajon minden országban így van ez?

   A kelet-európai országokban a legmagasabb a közúti balesetben elhunytak száma az Európai unión belül – derül ki az Európai Közlekedésbiztonsági tanács tavalyi adataiból. Jó hír eközben, hogy az összes tagállam adatait nézve a halálos balestek száma több mint felével csökkent az elmúlt két évtizedben – olvasható az Euronews.com hírportálon.

Bővebben ...

Jó hír, hogy nem drágultak tovább az albérleti árak, rossz, hogy így is igen magasak

alberlet delmagyar huAmennyire nagy öröm volt sokfelé az, hogy a család szépreményű fiatalját felvették valamelyik egyetemre, éppen olyan nagy gond, hogy az illető ifjú hol fog majd lakni az egyetemi évek alatt. A kollégiumi helyek korlátozottak, az albérletek árai a csillagokat verdesik.

   A fővárosi, debreceni, pécsi, győri kiadó lakások bérleti díja az idei szezonban nem emelkedett elsősorban a kínálatbővülés miatt. Igaz, éves szinten enyhén drágultak a kiadó lakások. Budapesten az átlagos bérleti díj augusztus végén 160 ezer forint volt: a tégla lakásoknál 165 ezer, a paneleknél 145 ezer forintot tett ki – írta a Világgazdaság.

Bővebben ...

Meleg rekordok nyara volt az idei, de jövőre lehet ez még rosszabb is

jeges medve thefederalist comIdehaza ezen a nyáron nem szenvedtünk oly hosszú ideig a hőségtől, mint jó néhány korábbi esztendőben, mégis mindannyian tapasztaljuk, hogy megváltozott az időjárás. Ez persze lehet időszakos is, és hogy nem erről van szó bizonyítja, hogy szinte egész nyáron hőség tombolt Európában, de a világ majdnem minden kontinensén megdőltek a meleg rekordok.

   Az idei nyárra jellemző hőségen kívül a jégsapkák állapota is aggasztó. Az Északi-tengeri sarki jég mérete a második legkisebb, amióta mérik, és az Antarktisz környezetében is rekord alacsony a jég kiterjedése – számolt be a helyzetről Lakatos Mónika, az OMSZ éghajlati szakértője az állami hírtévé és rádió közös műsorában.

Bővebben ...

Rezsicsökkentés nélkül akár egyharmadával is kevesebbet kellene fizetnünk a gázért

gazoraleiolvasas lokal huA magyar lakosság döntő többsége véli úgy, hogy a közszolgáltatásokért fizetendő árak, főleg a gáz és villany, valamint a szemétszállítás díjainak rezsicsökkentése a jelenlegi kormány leghathatósabb intézkedése és végre igazságos árat kell fizetni a szolgáltatásokért. Kár, hogy ez nem igaz.

   A tények ugyanis azt mutatják, hogy a lakosság egy hatalmas átverés elszenvedője, mert a valóságban akár 30-40 százalékkal is csökkenhetne a hazai lakossági gázár a világpiaci árakat figyelembe véve. A Népszavának egy olaj- és gázpiaci szakértő mondta el a tényeket, amelyeket a 24.hu idézett.

Bővebben ...

Az egészségügyi szakdolgozók sokszor jóval betegebbek, mint az általuk kezeltek

apolo irasbelikerdes blog huA minap arról számoltunk be, hogy egy felmérés szerint a hatalmas terhelés és a fokozott strassz miatt a magyar orvosok zöme beteg. Most meg arról kaptunk hírt, hogy az említett felmérés szerint a szakdolgozók helyzete, ha lehet, még rosszabb.

   12 hónap alatt 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni – derül ki az Elitmed.hu írásából.

Bővebben ...

Mindössze csak hat uniós országban nem volt erdőtűz tavaly

erdotuz erdotuz huAz erdők számtalan módon biztosítják a normális életet a Földön. A bolygó tüdejét jelentik, biztosítják a friss, tiszta, éltető levegőt, élőhelyet az állatok, rovarok számára, alapanyagot az építkezéshez, fűtéshez, és még számtalan más területen is szolgálnak bennünket. Az emberek általában szeretik is az erdőket, de mindig vannak, akik inkább az égő erdő látványára vágynak.

   Az erdőtüzek közös európai problémává váltak. A szezon egyre hosszabb, a lángok pedig egyre nagyobb területen terjednek el, és mindez gyakoribb és halálosabb. Az Aid Zone annak járt utána, hogy mi erre Európa válasza. Minderről az Euronews.com írt.

Bővebben ...

A hatalmas terhelés miatt az orvosaink jelentős része beteg

haziorvos residentdoctorsbc caIgen sajnálatos tény, hogy aki ma az egészségügyben szeretne boldogulni, orvosként ápolóként, asszisztensként dolgozni, akkor a nagy fizikai, idegi terhelés, nagy felelősség, stresszes életvitel mellett azt is tudomásul kell vennie, hogy ez a hivatás többnyire nem jár együtt a jó egészséggel, hosszú élettel.

   Dr. Irinyi Tamás, a MESZK Csongrád Megyei Területi Szervezetének elnöke kollégáival folyamatosan vizsgálja a dolgozók lelki és fizikai állapotát. Az Elitmed.hu és Drportal.hu portálokon megjelent összegzés szerint nagyon is sötét képet kaptak az orvosok várható élettartamáról.

Bővebben ...

Könyvet írt a doktor

csiakgyula facebookAz orvosok aktív résztvevői életünknek, rajtuk (is) múlik, hogy hogyan és meddig élünk, milyen az egészégi állapotunk, az életminőségünk. Mégis sokszor csak a fehér köpenyt látjuk és nem a benne lévő embert, pedig többnyire az orvosok tevékenysége, élete is kész regény. Hamarosan olvashatunk is egy ilyen regényes életről szóló kötetet.

   Közel fél évszázada gyógyít háziorvosként, sportorvosként, közismert feltalálóként, tanulmányok szerzőjeként, a különböző orvos-sportesemények szervezőjeként, szereplőjeként és otthon van a keleti orvoslás területén is a sokak által ismert és tisztelt dr. Csiák Gyula. A kiváló szakember a fél évszázados vidéki háziorvosi pályájának történéről írt könyvet – tudta meg a Média24.hu.

Bővebben ...

Ettől lehet sikeres a társkeresés

tarskereses onlineAkinek nincs ilyen jellegű igénye, vagy már messze túl van rajta, talán meg sem érti, hogy milyen nehéz ma egy fiatalnak megtalálnia a társát. Jól mutatja mindezt a társkereső oldalak, alkalmazások hatalmas fogalma, de kiderül ugyanez a családon, baráti körön belül folytatott beszélgetésekből is. Lehet, hogy egy jó fotó mindezen képes lenne változtatni?

   A kutatók kiderítették, milyen fotók szükségesek a társkeresőn ahhoz, hogy felfigyeljenek a felhasználók a profilra – írta a Femina.hu.
   

Bővebben ...

Mamahotel és papabank

mamahotel 1Többször is foglalkoztunk már eddig a mamahotelekkel, vagyis azzal, hogy a fiatal emberek jelentős része nem akar kijelentkezni a mamahotelből, a családi otthonból. Ennek számtalan oka lehet, például anyagi, vagy kényelmi meggondolás is állhat a háttérben.

   Miközben sok országban már a fiatalok is beszállnak a családi költségvetésbe, Magyarországon még mindig rengetegen élnek a mamahotelben, és a szülők még pénzzel is támogatják őket. Vannak, akiknek több tízezer forint csurran-cseppen havonta – írta a Pénzcentrum.hu.

Bővebben ...

Ősi galaxisok tucatjainak felfedezése írja át ismereteinket az univerzumról

galaxisok osik space com A világűr méretét emberi léptékkel és mércével felfogni is alig lehet. Ha csak arra gondolunk, hogy a mi galaxisunkban, a Tejútrendszerben a fény majd’ 98 ezer évig száguld, hogy átérjen az egyik végéből a másikba, vagy, hogy becslések szerint 100-400 milliárd (!) csillag található benne, akkor már könnyen eltévedhetünk az egész univerzum értelmezésében.

   Hogy tovább nehezítse a nagy végtelen megértését, a közelmúltban japán kutatók harminckilenc, korábban láthatatlan, hatalmas ősi galaxist fedeztek fel. Ez az első eset, hogy ennyi galaxist fedeznek fel egyszerre.

Bővebben ...

Sok százezerbe is kerülhet egy rosszul sikerült tankolás

uzemanyag jeloles trans info huOktóberben lesz egy éve, hogy megváltozott az üzemanyagok címkézési rendszere az Európai Unióban, ez pedig azt jelenti, hogy az egyes üzemanyagfajtáknál a korábbiaktól eltérő jelölések léptek életbe. Ez különösen azoknak jelent gondot, akik ritkábban tankolnak, de még rutinos autóssal is előfordulhat, hogy  mást tölt autója tankjába, mint kellene.

   A benzinnek E5, E10 és E85 lett a jele attól függően, hogy milyen oktánszámúról van szó, a dízelek esetében pedig B7, B10, XTL lett a jelölés. De vajon mi történik az autóval, ha figyelmetlenül benzint töltünk dízeles autónkba, vagy fordítva? A Hvg.hu szerint mindez nem jelent feltétlen katasztrófát.

Bővebben ...