Három adatból már ellophatják személyazonosságunkat

kibertamadasOlyan világban élünk, amelyben felháborodunk, ha megtudjuk, hogy hány kamera figyel bennünket, vagy tiltakozunk olyan adataink megadása ellen, amelyek nélkül pedig nehéz ügyeket intézni, ugyanakkor sokan közülünk bátran kiteszik egyik-másik közösségi portálra a nevük mellé például a születésük időpontját. Pedig ennyiből már komoly kárt tudnak okozni nekik az erre szakosodott bűnözők.

   Biztonsági szakemberek szerint célszerű eltakarítani a mindenki által látható születésnapot a közösségi oldalról, mert már a nevünk, és ez az egyetlen, hozzá kapcsolható adat is elég ahhoz, hogy illetéktelen kezekbe kerülve rossz célokat szolgálhasson – írta a 24.hu.

   Sokan használják például a jelszavukban is a születési dátumukat, vagy adják meg azt óvatlanul PIN-kódként. Így könnyebben eshet meg, hogy a kiberbűnözők ellopják a személyazonosságunkat, ez pedig olyan kellemetlenségekkel járhat, mint például a bankszámlánk kiürítése.
   A Cifas egyik kutatása szerint, akik hasonló jellegű információkat osztanak meg magukról, sokkal nagyobb kockázatnak teszik ki magukat, mint akik rejtegetik mások elől a lakcímüket, telefonszámukat, születésnapjukat. A jelentés szerint a 2015-ben 57 százalékkal nőtt meg a személyazonosság-lopások száma, ami azt jelenti, hogy 148 000 ember vált áldozattá. De még ennél is fontosabb adat, hogy az esetek 86 százaléka az internetről szedett információkon alapult, köszönhetően annak, hogy nagyon sokan adnak meg személyes adatokat, bárki számára elérhetően. Éppen ezért a Cifas mindenkinek azt javasolja, hogy inkább ne adjon meg címet, telefonszámot, születési dátumot olyan oldalakon, mint a Facebook, a Twitter, vagy a LinkedIn.
   A Telegraph cikke szerint is a dörzsöltebb rosszakaróknak elég mindössze három kulcsfontosságú személyes információ rólunk, hogy hozzáférjenek fiókjainkhoz, bankkártyánkhoz, vagy a mobilunkhoz. A név, születési dátum, cím kombinációval már sokfelé el tudnak indulni, különösen ha azt kiegészítik a közösségi oldalakon fellelhető, hanyagul otthagyott információkkal. Érdemes tehát a legtöbb ilyen adat láthatóságát privátra állítani, vagy egyáltalán nem megadni – olvasható a 24.hu írásában.