Ütögetés kevésbé, de a kocsány és szín ellenőrzése talán segíthet, hogy jó dinnyét együnk

gorogdinnye dinnyefarm huRendre a nyár nagy kérdése, hogy hogyan is válasszunk jó dinnyét magunknak. A dinnyekedvelőknek általában megvan a saját taktikájuk, tudásuk, vélt, vagy valós ismeretük a jó dinnye kiválasztásához, amely aztán vagy bejön, vagy nem. Ez utóbbi nagy bosszúság az egész család számára, ráadásul ma már nem is túl olcsó mulatság a rossz dinnye kidobása.

   A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján bukkantunk rá arra a cikkre, amelyben a nyilvánvalóan szakértő szerző a jó dinnye kiválasztásának ismérveit osztja meg az olvasókkal. Ezt tesszük most mi is.

   A dinnyék szakértő ábrázattal való paskolása, kopogtatása, a több száz kilós dinnyehalom átválogatása a tökéletes példány kiválasztása érdekében, sajátos rítusa a nyárnak. A megfelelő dinnye kiválasztása a hagyomány szerint nagy figyelmet, tapasztalatot igényel, már-már művészet, igazi férfimunka, amelynek jutalma a megdicsőülés a valóban kiváló ízű dinnye megkóstolása után. De ha mégsem sikerült volna a kiválasztás, és szégyenszemre tököt vettünk dinnye formájában, akkor nyilvánvalóan átvertek minket, csaló minden dinnyeárus és az idén amúgy is rosszak a dinnyék.
   Az igazsághoz tartozik, hogy a görögdinnye érettségének a megállapítása valóban szakértelmet igényel, de leginkább a dinnyetermelőtől. Általában a táblán több helyről vett minták megkóstolása alapján döntik el a betakarítás időpontját, vagyis azt, hogy érett-e már a dinnye, vagy még szüksége van egy kicsi hízlalásra. Mivel a görögdinnyét a gyümölcsök többségéhez hasonlóan az úgynevezett biológiai érettség állapotában fogyasztjuk, az érettség szintjére kóstolás nélkül is lehet következtetni bizonyos jelekből.
   Árulkodó lehet a dinnye kocsánya, hiszen az érett gyümölcs már készen van, az anyanövényre már egyre kevésbé van szüksége, ennek megfelelően a kocsány kezd száradni, barnulni. Az erős, friss, zöld kocsányú dinnye valószínűleg még nem érte el a teljes érettséget.
   A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi. Az ütögetésre jelentkező kongó hang nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye megérett, sokszor csupán arra utal, hogy a dinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. Ez az információ leginkább a szezon végén érdekes, amikor már arra is ügyelnünk kell, hogy kiszűrjük a túlérett, belül löttyedt dinnyéket – tanácsolta a Nébih.
   A jó görögdinnye megvásárlása nem kis mértékben a szerencsén múlik, de a fentiekkel talán egy lépéssel közelebb kerülhetünk az igazán finom görögdinnyénk kiválasztásához.