Ripityára törhetik autónkat a kedves őzikék, jobb kerülni velük az összeütközést

vadbalesetLegyünk őszinték, az autósok többsége nem veszi figyelembe a vadveszélyt jelző táblát, nem veszi vissza a sebességet még éjszaka sem, amikor pedig a sötétből bármikor felbukkanhatnak őzek, megtermett szarvasok vagy éppen egy vaddisznócsalád. Ettől kezdve már vakszerencse kérdése, hogy ki marad életben.

   Július közepétől augusztus közepéig tart az őz, hazánk legnagyobb egyedszámban és szinte mindenhol előforduló nagyvadfajának párzási időszaka. A figyelmes vezetésre és óvatosságra hívta fel a figyelmet az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Magyar Autóklub. A felhívás a Vadászativédegylet.hu oldalon jelent meg.

   A nász alatt a bakok kergetik a sutákat, és eközben az állatok sokkal figyelmetlenebbek, mint az év más időszakában, ráadásul nappal is aktívak, így nagyobb az esély arra, hogy kiugranak az autók elé. Ezért a következő hetekben nem csak a vadveszélyt jelző táblák utáni szakaszon ajánlatos résen lenni. Amennyiben őz keresztezi az utat, számíthatunk rá, hogy követi egy másik, így lassítsunk, dudáljunk, ha pedig kiugrik a kocsink elé valamelyikük, az egyetlen megoldás a vészfékezés. A volánt semmiképp se rántsuk el, ne próbáljuk kikerülni az állatot, mert ez szintén balesethez vezethet.
   Ha mégis bekövetkezik az ütközés, feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, mert a vad- és gépjármű ütközés közúti balesetnek számít. A helyszínelés jegyzőkönyve lehet az alapja az esetleges további ügyintézésnek. Értesíteni kell a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet, általában egy vadásztársaságot is, erről a rendőrség gondoskodik.
   Az őz egyedszámát hazánkban mintegy 380 000-re becsülik és az ország egész területén előfordulnak. A hazánkban 2017-18-as vadászati évben elütött 6218 nagyvadból 4756 őz volt, és a balesetek jelentős része az üzekedési időszakban történt – olvasható a Vadászativédegylet.hu portálon.