Volt némi esélyünk rá, hogy fejünkre esik egy méretes kődarab

asteroida ugytudjuk huValószínűleg a legtöbb embernek meg sem fordult a fejében, hogy pár hét múlva egy nagy darab kő eshet a fejére és nem egy sziklás hegyoldalról, vagy egy rossz biztonságú építkezésről, hanem egyenesen az égből. A szóban forgó kődarab nem is olyan kicsi, közel félszáz méter átmérőjű. De mint kiderült, megnyugodhatunk, marad (vagy száguld tovább) ott ahol van.

   Nem csapódik a Földnek szeptemberben az a majdnem 50 méter átmérőjű aszteroida, amely száz hirosimai atombombáéval felérő erejű robbanást okozhatott volna. Az aszteroida pályája nem keresztezi a Földet – mondta el a dpa-nak Rüdiger Jehn, az Európai Űrügynökség (ESA) darmstadti műholdközpontjának bolygóvédelmi vezetője. A jó hírt az Euronews.com tette közzé.

   Július elején a hatalmas chilei űrteleszkóppal figyelték azt a pontot, ahol az égitest felbukkanása esetén szeptemberben bekövetkezhetett volna az ütközés, a 2006QV89 katalógusjelű aszteroida azonban szerencsére nem volt látható. A kisbolygó legközelebb 2023 szeptemberében közelítheti meg a Földet.
   Az előzetes számítások szerint a termetes kődarab szeptemberben találkozhatott volna a Földdel, az ütközés veszélye egy volt a 7299-hez. Összehasonlításképpen: a nyerés esélye a hatos lottón egy bónusz számmal egy a 140 millióhoz. Vagyis nagyobb volt az esélyünk arra, hogy a fejünkre esik, minthogy sok pénzt nyerünk.
   Egy ekkora űrobjektum óriási károkat okozhat. Az oroszországi Cseljabinszk milliós nagyváros felett 2013 februárjában felrobbant egy 20 méter átmérőjű, mintegy 16 ezer tonnás aszteroida. A robbanás keltette léghullám épületek ezreit rongálta meg, körülbelül 1500 ember sebesült meg.
   A darmstadti központban jelenleg 870 objektumot tartanak számon, amelyek pályája 100 éven belül keresztezheti a Földét – olvasható az Euronews.com hírpotrálon.