Oldalletöltések száma: 10637923
2020. február 27. csütörtök 22:11,
Ákos és Bátor napja van.

Festőzsenik képei Kápolnásnyéken, aligha szabad kihagyni

kogart tarlat nyeken latoszogIdőről időre meglepően gazdag, mondhatni a Velencei-tó térségében nagy ritkaságnak számító képzőművészeti alkotásokat tekinthetnek meg a látogatók a kápolnásnyéki Halász-kastélyban. A most megnyílt tárlatot nemigen szabad kihagyni mármint akkor, ha valaki szereti a 19. század neves alkotóinak festészetét.

   Markó, Mednyánszky, Munkácsy – a 19. század magyar festészete a Kovács Gábor Gyűjteményben címmel nyílt kiállítás szombaton a kápolnásnyéki Halász-kastélyban. Kovács Gábor, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány létrehozója, a bankárból lett műgyűjtő gyakorlatilag saját otthonából hozta el a korszak kincseit az érdeklődőknek.

   Ahogy a Feol.hu írta, a kiállítás a 19. század magyar művészetének három közismert alkotójának műveiből ad ízelítőt, az alkotások felvonultatják a korszak összes fontos stílusirányzatát. A tárlat fő irányvonalát a klasszikus szépségeszményt kifejező, természetközpontú tájképfestészet olyan remekei képviselik, mint idősebb Markó Károly, a magyar tájképfestészet egyik megteremtője vagy Mednyánszky László, aki mélységes humanizmussal ábrázolja az emberi esendőséget és kiszolgáltatottságot, de Munkácsy Mihály ecsetvonásait is megcsodálhatja a látogató, ha megtekinti a Pihenő hölgy című alkotást. E mesteri művek megtekintésével örök életre szóló élménnyel gazdagodunk.
   A megnyitón Kovács Gábor, a KOGART, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány alapítója, aki több mint két évtizede vásárol műalkotásokat azzal a céllal, hogy létrehozzon egy, az újkori magyar festészet történetét méltón képviselő gyűjteményt, elmondta, hogy az alapítvány 19. századi gyűjteménye végigvezeti, hogyan fejlődött a magyar festészet az 1800-as évek első évtizedétől kezdődően, a nemzeti öntudatra ébredés periódusától a század végéig.
   A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány vélhetően nagy érdeklődésre számot tartó tárlata e sokrétű és színes korszak festészetéről ad reprezentatív áttekintést, felvonultatva a korszak művészetének összes fontos stílusirányzatát a klasszicista kezdetektől a romantika és a realizmus térhódításán át egészen a századvég naturalizmusáig.
   A kiállítás november 10-éig megtekinthető Kápolnásnyéken, a Deák Ferenc u. 10. szám alatti Halász-kastélyban .