Oldalletöltések száma: 10636097
2020. február 23. vasárnap 03:00,
Alfréd napja van.

Egy év alatt a magyarok fejenként 68 kilónyi ételt dobtak szemétbe

etel szemetbe hirerush comSokszor írtunk már eddig is a mind népesebb világ jelentős egyik problémájáról, arról hogy miközben százmilliók a szó legszorosabb értelmében éheznek, addig a szerencsésebb országok lakosai gondolkodás nélkül dobnak szemétbe amúgy még fogyasztható ételt. Egyik helyen a nélkülözés, másutt a felelőtlen pazarlás is jellemzi korunkat.

   Többnyire olyan ételt vásárolunk, amire valóban szükségünk van, emellett a többség rendszeresen figyeli a lejárati időt, és nem dob ki még le nem járt ételt – derül ki a K&H lakossági kutatásából. Ha mégis lejár a szavatossági idő, akkor leginkább zöldség, gyümölcs, tejtermék, felvágott és pékáru landol a kukában – olvasható a Magyarmezőgazdaság.hu oldalon.

   Az Agrárminisztérium jelentése szerint 2017-ben fejenként mintegy 68 kilogramm élelmiszert dobtunk ki, ami a teljes lakosságra vetítve évi 1,8 millió tonna kukában landoló ételt jelent. A Boston Consulting Group jelentése szerint 2030-ig világszinten évente 1,9 százalékkal fog emelkedni a kidobott élelmiszer mennyisége.
   A probléma a fejlett országokban főként a kiskereskedelemben, de még inkább a fogyasztóknál jelentkezik, főként amiatt, hogy túl sokat vásárolnak, amit végül nem tudnak elfogyasztani, vagy meg sem vesznek bizonyos élelmiszereket, mert nem felelnek meg az esztétikai követelményeknek. Az élelmiszerpazarlás tehát nagyon is aktuális téma. Ahogy Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője elmondta a kutatásukról, reprezentatív, 500 fő megkérdezésével történt kutatásuk során arra keresték a választ, hogy mennyire tudatosan vásárolnak a magyar emberek élelmiszert, milyen gyakran dobják ki a szemétbe a különböző típusú élelmiszereket, illetve, szoktak-e közeli lejáratú élelmiszereket vásárolni.
   A kutatás alapján a magyarok többnyire csak azt az élelmiszert vásárolják meg, amire valóban szükségük van, és a szavatossági időre is figyelnek. Amikor pedig közeleg a lejárati idő, inkább gyorsan felhasználják vagy kidobják az ételt, miközben csak töredékük juttatja el rászorulóknak ezeket az eledeleket. Ha pedig többet főztek vagy vásároltak a kelleténél, akkor szinte ugyanannyian vannak azok, akik a háziállatuknak adják a vacsorájukat, és akik szerint a maradék nem nekik való.
   A kutatás arra is rávilágít, hogy a magyar lakosság úgy gondolja, többnyire nem szokott ételt a szemetesbe dobni. Ha azonban megnézzük külön-külön az egyes ételfajtákat, nagy eltéréseket láthatunk. Természetesen a tartós élelmiszerek, a tészta, rizs, konzerv, olaj és a hústermékek esetében fordul elő a legkevésbé, hogy szavatossági probléma miatt kidobnánk, bár ezeknél is előfordul. A zöldség, gyümölcs, a tejtermékek, hús, felvágottak és pékáru esetében azonban már azok vannak nagyobb arányban, akik ritkán ugyan, de kidobják ezeket az ételeket. Mindezek közül a pékáru és a felvágott emelkedik ki, a válaszok alapján ugyanis ez az a két élelmiszertípus, amelyek a leggyakrabban végzik a szemetesben – írta a Magyarmezőgazdaság.hu.