Oldalletöltések száma: 10549183
2019. december 14. szombat 15:19,
Szilárda napja van.

Mamahotel és papabank

mamahotel 1Többször is foglalkoztunk már eddig a mamahotelekkel, vagyis azzal, hogy a fiatal emberek jelentős része nem akar kijelentkezni a mamahotelből, a családi otthonból. Ennek számtalan oka lehet, például anyagi, vagy kényelmi meggondolás is állhat a háttérben.

   Miközben sok országban már a fiatalok is beszállnak a családi költségvetésbe, Magyarországon még mindig rengetegen élnek a mamahotelben, és a szülők még pénzzel is támogatják őket. Vannak, akiknek több tízezer forint csurran-cseppen havonta – írta a Pénzcentrum.hu.

   Napjainkra a pénzügyek még inkább családi kérdéssé váltak: főképpen azért, mert Magyarországon a fiatal felnőttek 42,2 százaléka még mindig a mamahotelben él. Tízből hatnak egyszerűen nincs pénze különköltözni, 34 százalék a saját keresetére vár, 25 százaléknak meg egyszerűen csak kényelmesebb otthon maradni. Most egy kutatás arra kereste a választ, hogy az otthon élők mennyire használják ki az anya- és apabankot.
   A kihívás az, hogy gyermekeinek pénzügyi támogatásának nincs meghatározott ideje, ám nem mindenkinek van végtelen pénzforrása erre – mondta Tom Stevenson, a Fidelity International személyi pénzügyekért felelős igazgatója az Independentnek. Szerint érdemes már jó előre felkészíteni a gyereket a pénzügyi tudatosságra és megértetni vele, hogy apa és anya pénztárcája sem végtelen.
   A brit lap által ismertetett kutatásból kiderült az is, hogy a Z-generációsok több mint fele már nem kivesz, hanem befizet a családi kasszába, és a testvérbank intézménye is kezd elterjedni, a testvérek egymásnak nyújtanak pénzügyi támogatást. Kiderült, hogy a legtöbb pénzzel a 23-28 éves korosztály támogatja a családtagjait, de már a 16-22 évesekre is jellemző ez. Megállapításaink ellentétben állnak azzal az eddig általánosnak vélt helyzettel, miszerint a pénzügyi támogatás a családokban csak egy irányban folyik. A kutatást készítő cég elemzője szerint egyértelműen igazolták, hogy nagy változáson esett át a családok pénzügyi modellje, immár jelentős összegek áramlanak a gyermekektől a szülőkhöz, illetve a testvérek között is.
   Hazánkban ugyanakkor inkább csak kapnak a fiatalok a szülőktől. Korábban a K&H ifjúsági indexéből az derült ki, hogy a fiatalok 32 százaléka rendszeres anyagi támogatásban részesül szüleitől, jellemzően havonta. A diákok 68 százalékát, míg a dolgozóknak csak 20 százalékát segítik a szülők. Kiderült, hogy a szülői támogatásban részesülő fiatalok 52 százaléka önerőből nem tudna megélni. A támogatás összege országos átlagban havi 19 ezer forint, de jelentős a szórás.
   A fiatalok 47 százalékát mindkét szülő támogatja esetenként vagy rendszeresen, 35 százalékuk inkább az anyától, 18 százalékuk pedig inkább az apától kap támogatást – derül ki a Pénzcentrum.hu összeállításából.