Oldalletöltések száma: 10488666
2019. november 18. hétfő 01:56,
Jenő napja van.

Szobanövények orvosi receptre

szobanoveny apolasa gardenersworld comA legtöbb lakásban található valamiféle szobanövény és sok háziasszony kisebb virágoskertet, vagy éppen minierdőt tart a lakásában. Mindez persze nem csak női hobbi, férfiemberek is hódolhatnak a szobakertészetnek és mint kiderült, a lakás szépítésén túl is komoly haszna van mindennek.

   Nem titok, hogy a szobanövényeknek számos olyan tulajdonságuk van, amelyek hasznosak az emberek számára: amellett, hogy díszítik a környezetünket, oxigént termelnek, tisztítják a levegőt, kreativitásra sarkallnak és enyhítik a stresszt is, olvasható a Treehugger.com oldalon. Minderről a Sokszínűvidék.24.hu írt.

   Egy tanulmány szerint már az is segít abban, hogy kiegyensúlyozottabbak legyünk, ha csak megfigyeljük ezeket a növényeket, de egy manchesteri orvoscsapat ennél is tovább ment: a szorongó, depressziós, magányos embereknek szobanövényeket írnak fel, hogy enyhítsék tüneteiket.
   A betegek fűszernövényeket, gyógynövényeket és más cserepes növényt kapnak, hogy gondozzák őket. Egy idő után a páciensek visszaviszik ezeket a növényeket a rendelőbe, ahonnan egy közösségi kertbe kerülnek. Az új rendszer – amely feltételezhetően az első az országban – lehetőséget ad a betegek számára, hogy csatlakozzanak kertészeti csoportokhoz, vagy más kerti tevékenységekben is részt vegyenek, ez pedig köztudottan nagy mértékben csökkenti a magány és depresszió érzését.
   A programot Hulme belvárosában indították el, ahol a lakosoknak nincs túl sok lehetőségük arra, hogy zöld területeket keressenek fel, így ritkán van esélyük növényről vagy állatról gondoskodni. A koncepciót a városi egészségügyi hivatalok is támogatják, hiszen ez jó módja annak, hogy az emberek kapcsolatba kerüljenek egymással, részt vegyenek közösségi programokon, dolgozzanak a közösségi kertben. Miközben növényt nevelnek, kapcsolatokat is kialakítanak.
   Bár a szobanövények és a közösségi kertek nem fogják mindenki szorongását és depresszióját megszüntetni és a gyógyszereknek is létjogosultságuk van, mégis jó észben tartani, hogy ez is egy újabb mankó lehet arra, hogy kevesebb orvosi segítségre legyen szükség – írta a Treehugger.com cikke nyomán a Sokszínűvidék.24.hu