Oldalletöltések száma: 10549164
2019. december 14. szombat 15:06,
Szilárda napja van.

A mosógépünk is terjesztheti a kórokozókat

mosogep mosas rubandscrub co ukA klímaváltozás, a már-már kezelhetetlenné váló műanyagszemét mennyisége mellett ugyancsak létünket veszélyeztetik a mindennek ellenálló kórokozók. Ezek egy része a túlzott antibiotikum-használat miatt alakult ki, más részük, az emberek által használt kemikáliák miatt. Velük összefogva most már a mosógépek is ellenünk dolgoznak.

   Gyógyszereknek ellenálló kórokozókat terjeszthetnek a mosógépek – állapították meg a Bonni Egyetem kutatói egy gyerekkórházban végzett kutatás után. Az intézményben a Klebsiella oxytoca nevű baktérium terjedt az újszülöttek között – közölte hétfőn az egyetem. Minderről az Infostart.hu írt.

   A forrás egy szokványos mosógép volt, melyben az újszülöttek ruhadarabjait mosták. Szerencsére nem történt veszélyes fertőzés, de az eset felhívta a figyelmet arra, hogy azokban a háztartásokban, ahol ápolásra szoruló emberek élnek, antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok terjedhetnek a mosógépek révén. A kutatók az Applied and Environmental Microbiology című szaklapban számoltak be eredményeikről.
   Egy németországi gyerekkórház újszülött osztályán egy rutinszerű higiéniai ellenőrzése során a Klebsiella oxytoca nevű baktérium fokozott elszaporodására derült fény. A baktérium gyomor- és bélrendszeri, valamint légúti fertőzéseket, legrosszabb esetben halálos kimenetelű vérmérgezést (szepszist) okozhat.
   A tanulmány szerint az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok megtelepedhetnek a mosógépekben. Elsőként mutattuk ki, hogy egy mosógép révén az emberekre is átterjedhetnek a rezisztens baktériumok – emelték ki a tudósok.
   A háztartásokban egyre gyakoribbá váló trend, hogy környezetvédelmi okokból alacsonyabb hőmérsékleten, jóval 60 Celsius-fok alatt végzik a mosást. Ez kevesebb energiát fogyaszt, ami kiemelt jelentőségű a klímavédelem szempontjából – vélik a kutatók.
   Azokban a háztartásokban azonban, ahol ápolásra szoruló, nyílt sebekkel vagy katéterrel élő idősek vagy gennyes sérülésektől vagy fertőzésektől szenvedő fiatalabb emberek laknak, ott a ruhákat magasabb hőmérsékleten – akár 60 Celsius-fokon – kell mosni, hogy megakadályozzák a baktériumok terjedését.
   A higiéniai szakértők szerint ez egyre nagyobb kihívást fog jelenteni, a családok által ellátott ápolásra szoruló személyek száma ugyanis folyamatosan növekszik – olvasható az Infostart.hu oldalon.