Oldalletöltések száma: 10637885
2020. február 27. csütörtök 21:13,
Ákos és Bátor napja van.

Százmilliárdok maradhattak volna az autósok zsebeiben a megfelelő üzemanyagadók mellett

tankolasÉrezzük mi autósok, hogyne éreznénk, hogy összehasonlítva sok ország üzemanyagárait a miénkkel – és nem feledve a jövedelemkülönbségeket – sokat fizetünk autóink hajtóanyagaiért. Azt el kell fogadnunk, hogy minden egyes liternyi benzin, vagy gázolaj után adóznunk kell, de ezt az adóterhet nagyon soknak érezzük. Egy számításból kiderült, nem csal meg az érzékünk.

   Csak 2011 és 2018 között 665 milliárd forintot vett ki a kormány az autósok zsebéből azzal, hogy nem csökkentette az üzemanyagok jövedéki adóját az uniós minimumszintre – írta a Népszava.hu.

   Bár az elmúlt kilenc év során a kormány jóval a legalacsonyabb lehetséges szint felett tartotta a sarc szintjét, a csökkentési mozgástér mára elillant: a két termék unió által engedélyezett, euróban meghatározott legalacsonyabb adószintje ugyanis a forintgyengülés miatt beérte, sőt néhány fillérrel alighanem meg is haladja a hazai jövedékiadó-szintet. A hazai valuta mélyrepülése tehát nem csak az olajáron, hanem az adón keresztül is emelési nyomást fejt ki az üzemanyagárakra – olvasható a lapban.
   Miközben a jelenlegi állampárt ellenzékből még rendszeresen követelte az üzemanyagok adószintjének az unió által megengedett legalacsonyabb szintre csökkentését, 2010 után a kabinetek lényegében csak emelték az üzemanyagok jövedéki adóját.
   Az átlag 391 forinton álló benzinen jelenleg 120, a mintegy 417 forintért mért gázolajon pedig 110,35 forint a literenkénti jövedéki adó. Az áfa ezen plusz 32, illetve 30 forint. Az Unió a minden tagországra kötelező jövedékiadó-tartalom legalsó szintjét a benzinnél 35,9, a gázolajnál pedig 33 eurócentben írja elő. Ott, ahol nem eurót használnak, ennek helyi pénznemben számított szintjét annak előző év október 1-i árfolyama határozza meg. A 2011-es 274 forintról mára 335 forint fölé jutottunk.
   A kormány az elmúlt kilenc év során mostanáig bármikor csökkenthette volna az üzemanyagok jövedéki adóját. A költségvetés trükkös többletbevétele azért nem csökkent jelentősen, mert a forint romlása közben egyre többet tankoltunk. A közel tíz éve regnáló kabinetek teljes éveiben a benzint használók 223, a dízelesek pedig 442 milliárd forinttal fizettek többet az államnak annál, mint amennyit az unió még megengedett volna – derül ki a Népszava.hu számításaiból.