Oldalletöltések száma: 10637904
2020. február 27. csütörtök 21:38,
Ákos és Bátor napja van.

A magyar nyugdíjasok megbecsülése a béka hátsója alatt van egy felmérés szerint

nyugdijas szegeyn cnbc comA napi hírek mostanában arról is szólnak, hogy milyen sok pénzt ad a kormány a nyugdíjasoknak a következő hónapban. Átlagosan 20 160 forint nyugdíjprémium, illetve 11 ezer forint nyugdíjkiegészítés illeti meg őket, de mielőtt nagyon meghatódnánk, nem árt felidézni, hogy a hazai nyugdíjasokat nagyon is visszafogottan finanszírozza az állam.

   Egyetlen ország sincs, ahol rosszabb lenne a nyugdíjasok helyzete, mint Magyarországon – vette észre a Portfolio az Agins Society Index felmérést. A kutatók 18, nagyrészt közép- és nyugat-európai országot pontoztak.

   A legutolsó helyen van Magyarország azon a listán, amelyet annak alapján állított fel egy kutatócsoport, hogy milyen az adott országban nyugdíjasként élni. A maximum 100 pontból hazánk mindössze 23-at szerzett, míg a legjobb eredményt elérő Norvégia 65-öt.
   A kutatók megnézték, hogy a vizsgált országokban milyen lehetőségük van az idősebb embereknek a társadalomhoz való hozzájárulásban, ezen belül, hogy milyen a 65 év felettiek foglalkoztatottsága, az általuk vállalat önkéntes munkaórák száma és milyen informális tanulási lehetőségeik vannak. Vizsgálták továbbá, hogy milyen az idősebb korúak életminősége a várható élettartam és az 50 év felettiek élettel való elégedettségének vizsgálatával.
   A Gini-index (egy közgazdasági mérőszám, ami a statisztikai eloszlások egyenlőtlenségeit méri) alapján azt is vizsgálták, milyen az idősebbek között a szegénységi arány vagy az ételbiztonság. A kutatócsoport kíváncsi volt arra is, milyen az idősebbek és a fiatalabb generáció kapcsolata és milyen érzéseket táplálnak a fiatalabbak az idősebb korosztály iránt, valamint azt is, milyen bevétellel, nyugdíjjal rendelkeznek, illetve milyen biztonsági háló veszi körül az idősebbeket.
   A lista első három helyére a már említett Norvégia mellett Svédország és az Egyesült Államok került. A régiónkból Ausztria 43, Szlovénia 33, Észtország és Lengyelország 31 pontot ért el. Utóbbi kettőnél gyengébb pontszámot csak Magyarország kapott, a 100-as skálán 23-at- derül ki a Portfolio.hu összeállításából.