Oldalletöltések száma: 10636038
2020. február 23. vasárnap 01:17,
Alfréd napja van.

Nehezebb idők várnak az autósokra

vezetes esoben wheels aeVannak örökzöld témák, és olyan, amelyeket nem lehet elégszer elismételni. Ilyen a közlekedés is, különösen évszakváltások idején. Nem árt ilyenkor, különösen ősszel, a tél felé haladva ezeket még a gyakorlott vezetőknek is átismételni.

   Bizonyára ilyen megfontolásokból tette közzé a rendőrség legújabb figyelmeztetését, amellyel az őszi, téli vezetés megváltozott feltételeire és a tudnivalókra hívta fel a figyelmet a Police.hu oldalon.

   Ahogy írták – és tudjuk is – ősszel az útburkolat a nagy esőzések, a reggeli pára, az úttestre lehullott és átnedvesedett falevelek hatására csúszóssá válhat, az esőzések alkalmával csökkenhet a látótávolság. A hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt az utakon vízátfolyások alakulhatnak ki és sár is kerülhet az aszfaltra, ami balesetveszélyessé teheti az utakat. Javasolt ilyenkor a sebesség jelentős csökkentése.
   A gyalogosok észlelése esős időben nehezebb, kijelölt gyalogos átkelőhelyek környékét körültekintően, a sebesség mérséklésével ajánlott megközelíteni. Viharos szélben javasolt nagyobb követési távolságot tartani, kamionok, nagyobb járművek mellett való elhaladást követően hirtelen oldalszélre lehet számítani. A kormánykereket mindkét kézzel erősen tartva célszerű közlekedni.
   Fontos a gumiabroncsok állapotának rendszeres felülvizsgálata, a futófelület kopottságának ellenőrzése a jó tapadás, ezáltal biztonságos autózás érdekében.
   Ősszel a vadveszélyre is fokozottak kell számítaniuk a járművezetőknek. Ezért főként hajnalban és alkonyat idején indokolt a nagyobb óvatosság. Vad észlelésekor mindenképpen tanácsos lassítani a sebességet, az állatok általában nem egyedül, hanem csoportosan járnak.
A közlekedési szabályok betartásával, fokozott óvatossággal, lassúbb, körültekintőbb és toleráns közlekedéssel minimálisra csökkenthető a baleseti kockázat – figyelmeztettek a szakemberek a Police.hu oldalon.