Oldalletöltések száma: 10637883
2020. február 27. csütörtök 21:11,
Ákos és Bátor napja van.

Marékszámra szedjük, hogy jobb legyen a kedélyünk

hangulat borus imgur comA magyarok szeretnek nevetni, vicceket mesélni, jó kedélyűen elbeszélgetni ismerőseikkel, mégis valamiért sok külföldi mosolytalan, búskomor emberekként jellemez minket. Ennek azért valami alapja lehet, hiszen nagyon sokan szednek hangulatjavító szereket hazánkban.

   Ősszel megugrik a kedélyjavítók iránti kereslet, a szerek több mint háromnegyedét drogériákban vásárolja a magyar fogyasztó – írta a Magyar Orvosi Kamara információja alapján a Drportal.hu.

   Értékben 48 százalékkal, mennyiségben 26 százalékkal emelkedett az antidepresszánsok forgalma Magyarországon 2018. szeptember és 2019 augusztusa között az előző év azonos időszakához képest – derült ki a Nielsen nemzetközi kereskedelmi láncok hazai forgalmát mérő adataiból. Ez 156 millió forintot és 105 ezer doboz tablettát és kapszulát jelent. A kedélyjavítók forgalma október és december között jár csúcsra, ekkor keletkezik a mennyiségi forgalom közel 30 százaléka.
   A drogériákban és nemzetközi kiskereskedelmi egységekben megvásárolható antidepresszánsok forgalma értékben közel ötven százalékkal nőtt a vizsgált időszakban, ez mintegy 22 ezerrel magasabb dobozszámot és hat és fél millió tablettát, kapszulát takar.
   Az elhúzódó mélabú elleni küzdelemben a nagyobb kiszerelések irányába tolódik a kereslet: az 50-99 darabos csomagok gyakorlatilag megtízszerezték értékbeli forgalmukat, mennyiségben pedig 15-ször több fogy belőlük, mint korábban. Ezzel párhuzamosan a kisebb kiszerelések (30-49) értékbeli forgalma csökkenőben van; részesedésük jelenleg 40 százalékos, míg a nagyobb dobozok viszik a kedélyjavítók értékbeli forgalmának a felét – írta a Drportal.hu.