Oldalletöltések száma: 10636065
2020. február 23. vasárnap 02:09,
Alfréd napja van.

Néhány adat arról, hogy jobb-e az USA-ban, mint az EU-ban

usa eu bumm sk.jpHa egyes országokban élők életének összehasonlításáról van szó, sok érdekességet találunk. S bár az egyes felmérések adatai olykor jelentős szórást mutatnak, vagyis a felmérők kérdésfeltevésétől is függhet a végeredmény, nagy vonalakban kialakul az azonosságok, eltérések képe.

   Egy új összehasonlításból kiderül, hogy az EU-ban tovább élnek az emberek, de az amerikaiak gazdagabbak, ahogy az is, hogy az amerikaiak sokkal elhízottabbak az európaiaknál, de az EU-ban a magyar a harmadik legelhízottabb nemzet. Igaz, két évvel ezelőtt e téren még az elsők voltunk. A Politico.eu által közzétett adatokból szemezgetett a Porfolio.hu.

   A Politico.eu az amerikai és európai állampolgárokat, életminőségüket, várható élettartamukat hasonlította össze. Az összegyűjtött adatok szerint az amerikai állampolgárok nagyobb arányban szenvednek az elhízás miatt, mint az EU-s társaik. Nyugat-Virginia kapta a legmagasabb pontot, ott a lakosság közel 40%-a van elhízva. Az EU-n belül Málta szerepel először a listán, ahol a lakosság 28,9%-át érinti az elhízás, de sajnos Magyarország sincs előkelő helyen, ugyanis az adatok szerint az EU-n belül 26,4%-os aránnyal Magyarország a harmadik legelhízottabb ország.
   Miközben a vörös hús fogyasztásában és a zöldségfogyasztásban csak alig van különbség az EU és az USA között, addig az uniós állampolgárok kevesebb feldolgozott húst esznek, viszont sokkal több cukros italt isznak, mint amerikai társaik.
   Nem meglepő módon az USA-ban sokkal nagyobbak a jövedelmi különbségek, mint az EU-ban: 2017-ben az EU-ban a GINI-index (egy közgazdasági mérőszám, ami a statisztikai eloszlások egyenlőtlenségeit méri) 0,3 volt, az USA-ban viszont közel 0,5, ez azt mutatja, hogy a tengerentúlon mintegy 50%-kal nagyobb a jövedelmi egyenlőtlenség, mint nálunk. A teljes egyenlőséget a nulla érték jelentené – olvasható a Politico.eu adatai alapján készült Portfolio.hu összeállításban.