Oldalletöltések száma: 10637910
2020. február 27. csütörtök 21:45,
Ákos és Bátor napja van.

Követhető ötlet a dízelautósok védelmében

dizel bio cleanpng comA világ vezetőinek egy része keresi a kiutat a klímaváltozás okozta vészhelyzetből, amelyek egyik felelőseként a mobilizációt, az autómotorok által kibocsátott üvegházhatású gázokat teszik meg. A 2015-ben kirobbant dízelbotrány, amelyet a VW hamisítása váltott ki, kiváló alkalom volt a német gyártó amerikai piacról kiszorítására.

   Tulajdonképpen ennek esett áldozatul a dízeltechnológia is, amely ma sokak szemében – nagyrészt tévesen – az első számú közellenség. Két osztrák autós szervezet szerint az nem igazságos megoldás, hogy a szegényebb autósokat azzal büntetik, hogy kitiltják autóikat a városközpontokból – írta a Hvg.hu

   A tiltás és az adóztatás nem a megfelelő módja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének, sokkal inkább a bio-üzemanyag bekeverés részarányának a növelésére kellene helyezni a hangsúlyt a közlekedésben az Osztrák Autóklub, az ÖAMTC szerint. Az autóklub az osztrák energia hivatal, az Österreichischen Energieagentur tanulmányának megállapításaira támaszkodva javasolja mindezt.
   Ahogy Bernhard Wiesinger az ÖAMTC érdekvédelmi tagozatának vezetője elmondta, az autótulajdonosok többsége egyszerűen nem engedheti meg magának új jármű beszerzését. Az osztrák gépjárműállománynak közel a felét 2010 előtt helyezték forgalomba és a személygépkocsi-állomány közel hetven százalékának az értéke nem éri el a 10 ezer eurót.
   Az osztrák gépjármű- és kerékpáros szövetség, az ARBÖ (Auto-, Motor- und Radfahrerbund Österreichs) szóvivője Sebastian Obrecht is azon a véleményen van, hogy a klímavédelmi intézkedéseket nem lehet csak úgy egyszerűen a hátrányos szociális helyzetű rétegek nyakába varrni.
   Az osztrák energiaügynökség tanulmánya azt javasolja, hogy a jövőben kizárólag bio-üzemanyaggal kevert dízelt lehessen értékesíteni, a flottaüzemeltetőket pedig kedvezményekkel ösztönözzék százszázalékosan bio-üzemanyag használatára. Növelni kellene emellett a tanulmány javaslatai szerint az alternatív üzemanyagok kifejlesztését célzó kutatások támogatását is. A kormánytól az elektromos autók töltőállomás-hálózatának a kiépítése mellett a fuvarmegosztó szolgáltatások és a gázüzemű autók elterjesztésének az ösztönzését várja a tanulmány – olvasható a Hvg.hu cikkében.
   Hozzátesszük, hogy ez egy követhetőnek tűnő javaslat, amelynek megvalósulását hazánkban is támogatni, segíteni kellene. Ha ugyanis arra gondolunk, hogy az osztrákok többsége sem engedheti meg magának az újautó-vásárlást, akkor mit szóljunk mi?