Oldalletöltések száma: 10637881
2020. február 27. csütörtök 21:10,
Ákos és Bátor napja van.

A környezetvédők ellenségnek tekintik

suv forbes comAkinek nincs, irigykedve nézi a kisebb ház nagyságú járműveket, aki kisautóban ül, rettegve figyeli, észreveszi-e a nagy kocsit irányító az ő parányi járművét, akinek pedig megadatik, hogy ilyent birtokolhasson, áradozik a hasznosságáról, miközben világszerte mind nagyobb a nyomás ezeknek nagyvárosokból kitiltására. A SUV-okról van szó.

   Az utcai terepjárók angol megnevezése, a Sport Utility Vehicle, magyarul sportcélú haszonjármű, rövidítve SUV, eredetileg sporttevékenységet űzőknek, túrázásra, horgászhely, sípálya megközelítésére szánt autók, de gazdáik főleg aszfaltozott utakon használják azokat. A környezetvédők szerint nincs helyük a városokban.

   Világszerte egyre népszerűbbek a városi terepjárók, nálunk például idén az új autók 37 százaléka már SUV volt, a trend pedig megállíthatatlannak tűnik – írta a Portfolio.hu. Nehéz elvitatni, hogy az SUV-k használata rengeteg előnnyel jár, könnyebb a be- és kiszállás, jobb a térérzet, magasabban ülve könnyebben átlátható a forgalom, azonban a nagyobb légellenállás és a magasabb súly miatt a fogyasztásuk és ezzel együtt a károsanyag-kibocsátásuk is magasabb, emiatt támadják a környezetvédők ezt az autótípust az utóbbi hónapokban egyre vehemensebben. A német autóklub, az ADAC összehasonlított hasonló kategóriába tartozó hagyományos és SUV-modelleket, hogy megtudják, valóban káros-e a szerepük a nagyvárosokban
   A hasonló hagyományos és az SUV-modell közül az utóbbi gyakorlatilag mindig nehezebb, az ADAC által vizsgált modelleknél akár 20 százalékkal, vagy 250 kilogrammal is nehezebb lehet a városi terepjáró a vele párba állított modellel.
   A nagyobb homlokfelület és a magasabb súly miatt az SUV fogyasztása magasabb, ha pedig még egy összkerékhajtás is kerül a terepjáróba, akkor akár harmadával is magasabb lehet az SUV fogyasztása, mint egy hagyományos modellé. A magasabb fogyasztás az elektromos autókra is igaz.
   Az ütközési tesztek alapján SUV nem biztonságosabb, de nem is kevésbé biztonságos, mint a hagyományos modellek. A gyalogosbiztonság azonban a magasabban futó motorháztető miatt akár jobb is lehet a városi terepjáróknál. Az SUV költségei jóval magasabbak, mint a hagyományos modelleké, akár negyedével magasabbak lehetnek a városi terepjáróké.
   Kisautó és kompakt kategóriában az SUV-k gyakorlatilag az egyterűeket helyettesítik, praktikus tulajdonságaik, mint a könnyű be- és kiszállás, jó helykínálat, jó pakolhatóság vitathatatlanok, és bár többet fogyasztanak, benzinzabálónak nehéz nevezni őket.
   Sok SUV vásárló öszkerékmeghajtású járművet választ vásárláskor, ugyanakkor érdemes meggondolni, hogy szükség van-e az összkerékhajtásra, mert az esetek nagy részében a 4x4 nem szükséges, viszont súlyként mindig magával cipeli az autó, emiatt magasabb a fogyasztás is – derül ki az ADAC összehasonlításából, amelyet a Portfolio.hu ismertetett.