Oldalletöltések száma: 10636078
2020. február 23. vasárnap 02:32,
Alfréd napja van.

Infláció: mást mutat a statisztika, mást érzünk a pénztárcánkon

bevasarlas hr n1info com Jó ideje érzi úgy a lakosság nagyobb része, hogy erőteljesebb az infláció, mint volt egy-két éve és ezt elsősorban az élelmiszerek jelentős drágulása, az üzemanyagkutak számlálójának gyorsuló pörgése nyomán tapasztalja. Az adatok szerint megcsal az érzékünk.

   Továbbra is a 3 százalékos szintek közelében tartózkodnak az inflációs mutatók Magyarországon. Szeptemberben az üzemanyagárak közel 5 százalékkal csökkentek, míg a mobiltelefon és internet szolgáltatások árai kiugró mértékben emelkedtek – írta a Növekedés.hu.

   Szeptemberben a fogyasztói árindex 2,8 százalékra mérséklődött az előző hónapi 3,1 százalékról. Az alacsonyabb árakért az élelmiszerek árának visszafogottabb emelkedése és az üzemanyagárak csökkenése volt felelős. Ezeket a tételeket azonban nem tartalmazza az MNB által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció, amely így 3,4 százalékra emelkedett az előző havi 3,2 százalékról. Az adószűrt maginfláció (maginflációnak (angolul core inflation) nevezzük azt az inflációs mutatót, amelyet megtisztítanak a gyorsan változó külső gazdasági hatásoktól) emelkedését másrészről a piaci szolgáltatások magasabb árindexe is magyarázza, ami visszavezethető a munkaerőhiányra és a dinamikus béremelkedésre.
   A szolgáltatások között kiugró mértékben emelkedtek a mobiltelefon és internet szolgáltatások árai. A fenti tendencia azonban megegyezik az MNB előrejelzéseivel, amelynek tükrében nem várható a monetáris kondíciók megváltoztatása.
   Az áremelkedések leginkább az élelmiszerek árát érintették, ezek 5,1 százalékkal nőttek, ezen belül a sertéshúsé 13,3, a kenyéré 8,5, a liszté 7,2, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 6,5 százalékkal magasabb, a tejé 3,7 százalékkal alacsonyabb lett. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 8,4, ezen belül a dohányáruké 12,3 százalékkal emelkedett.
   A szolgáltatásokért 3,4 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a lakbér 10,7 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok ára 4,6 százalékkal csökkent – írta többek között a Növekedés.hu oldalon.