Oldalletöltések száma: 10637905
2020. február 27. csütörtök 21:39,
Ákos és Bátor napja van.

Harminc felett egyre inkább ragaszkodunk fiatalkori kedvenc zenéinkhez

zenehallgatas 123clipartpng com Bizonyára nemigen tudatosul az emberekben, de ahogy korosodnak, úgy kezdenek mindinkább vonzódni a megszokott dolgokhoz. Például az autóban, vagy otthon a korábban már rongyosra hallgatott CD-ket, esetleg ősöreg magnókazettákat veszik újra és újra elő.

   Az aktuális tudományos álláspont szerint az ember körülbelül 33 éves koráig nyitott az új zenékre, aztán már egyre kevésbé érdeklődik irántuk, mert addigra már kialakul az ízlés, és egyre kevésbé érdekesek az újdonságok – írta a Qubit.hu.

   Egy tanulmány szerint a legtöbb zenei impulzus 24 éves kora táján éri az embert, ez 12 és 24 éves kor között javarészt popzenét jelent, legalábbis a brit fiatalok esetében, a rétegműfajok általában csak ezek után jutnak nagyobb szerephez. A krisztusi kor táján már nem marad más, mint a nosztalgia.
   Ennek több oka is van, és ezek közül csak az egyik az, hogy harminc felett a legtöbben arra panaszkodnak, hogy nincs már idejük új zenéket keresni. Egy ezerfős online felmérésben a válaszadók 16 százaléka mondta azt, hogy a munkája miatt nem jut ideje ilyesmire, 11 százalékuk a családot hibáztatta, 19 százalékuk pedig a bőség zavarára panaszkodott, mert annyi zenét lehetne hallgatni, hogy inkább nem is keresnek újat. A fiatalkori klasszikusok azért megmaradnak, ezek nagyobb eséllyel okoznak a későbbiekben is örömet, mint az újdonságok.
   Frank T. McAndrew, az illionisi Knox College pszichológusprofesszora szerint ennek biológiai magyarázata is van: idővel az agy már nehezebben tesz különbséget a különböző akkordok, ritmusok és dallamok között, így idősebben valamennyire természetes is, ha minden modern zene pont ugyanolyannak hangzik. A szakember szerint emellett az időhiány is nagy szerepet játszik a jelenségben: tizenéves korban a legtöbben jóval gyakrabban hallgatnak zenét, mint később, így ezek a dallamok jobban be is vésődnek, míg végül épp ezekre az időszakokra emlékeztetik majd a hallgatót.
   Egy kutatás szerint a legerősebb emlékek 10 és 30 éves kor között rögzülnek – ide értve a zenéket is. A Spotify adatai szerint a felhasználók leggyakrabban azokhoz a zenékhez nyúltak vissza, amelyeket 14 éves korukban hallgattak, de általánosságban véve elmondható, hogy néhány kivételtől eltekintve a tinédzserkori nagy kedvencek köszönnek vissza a későbbiekben is – olvasható a Qubit.hu oldalon.