Oldalletöltések száma: 10632941
2020. február 17. hétfő 17:40,
Donát napja van.

Van, ahol már okosélelmiszereket ehetnek az emberek

okoselelmiszer magyarmezogazdasag huLassan elcsépelté válik, ha valamire azt mondjuk, hogy okos. De nyilván csökken az értéke ennek a dicsérő szónak akkor is, ha egy emberre vonatkoztatjuk, hiszen oly sok lett mára az okos kütyü, hogy az okosság már nem is olyan nagy kiváltság. Ráadásul már a pékek is okoskenyereket gyártanak.

   Novembertől már több mint kétezer üzletet látnak el okos élelmiszerekkel a franchise-rendszerben működő hazai sütőipari vállalkozások – közölte a Hajdúsági Sütödék Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel.

   Szakács Tamás tájékoztatása szerint „okos” terméknek nevezik azokat az élelmiszereket, amelyek tudományosan igazoltan kedvező élettani, egészséget támogató, vagy a betegségek kialakulásának kockázatát csökkentő hatásuk is van. Az okos élelmiszer koncepciót tavaly beválasztották Magyarország 100 legérdekesebb innovációja, tavasszal pedig a Magyar Innovációs Nagydíjon a 40 legelismertebb újítás közé.
   Szakács Tamás emlékeztetett rá, hogy az okosélelmiszer kutatási programjuk 2000-ben kezdődött, az elmúlt 19 évben sok száz millió forintot fordítottak kutatásokra, klinikai vizsgálatokra (több mint 2500 önkéntes bevonásával hét úgynevezett III-as fázisú és egy IV-es fázisú humánklinikai vizsgálatot végeztek el), valamint piackutatásra és termékfejlesztésekre.
   Jelenleg két márka négy terméke van a piacon, jórészt a kelet-magyarországi régióban. A Vitajó termékek egyedi ásványianyag- és vitamin-összetételével azoknak a fogyasztóknak szánják, akiknek relatív ásványianyag- és vitaminhiánya van. A Ritmus termékek pedig az emésztést támogatják. Hamarosan a piacra kerül ezen túl a szív-koszorúér megbetegedések kialakulásának a kockázatát csökkentő vagy emésztési diszkomfort tüneteket enyhítő termékeik is – újságolta a vezérigazgató.
   Egyelőre öt hazai cég tagja az üzleti koalíciónak, amelyhez év végéig várhatóan további magyar társaságok csatlakoznak. Jövőre 5-10 hazai és 2-3 külföldi szereplő belépésével számolnak.