Afrika vízfogyasztásának hatszorosát húzza le WC-n a világ népessége

wc oblites amarcoplumbing comEgyelőre igen messze vagyunk még a világbékétől és vélhetően amíg két ember él a Földön, ennek nincs is esélye. De míg korábban és részben ma is elsősorban a területszerzésért, majd az ott fellelhető nyersanyagokért, olajért folytak a harcok, mindinkább közeleg az idő, amikor az ivóvíz lesz a casus belli, azaz a háborúk oka.

   A kutatók keresik is a módját a létfontosságú ivóvíz pazarlásának csökkentésére és nem várt helyen találtak egy részmegoldást. Rendkívül síkos vécébevonatot fejlesztettek ki amerikai kutatók, akik szerint alkalmazásával világszerte hatalmas mennyiségű vizet lehet megtakarítani az öblítésnél.

   A Penn Állami Egyetem tudósai szerint 90 százalékkal kevesebb vízzel kell leöblíteni a vécét a használat után, ha az új bevonatot használják. Emellett a bevonat megelőzi a vécékagylókban a baktériumok elszaporodását és csökkenti a kellemetlen szagokat – ismertette a részleteket a BBC News.
   A spray használatát, amely síkosabb anyaggal vonja be a vécékagylót, mint a teflon, 50 öblítés után ismételni kell, mert a vizelet oldja a bevonatot. A kutatók a Nature Sustainability folyóiratban publikált tanulmányukban rámutattak arra, hogy a találmány jelentős vízmegtakarítást eredményezhet. Naponta több mint 141 milliárd liter vizet használ a világ a toalettek öblítésére. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a naponta vécéöblítéshez használt friss víz mennyisége hatszorosa Afrika teljes vízfogyasztásának – írta a MTI a BBC News híre nyomán.