Egyre látványosabban értéktelenednek el a nyugdíjak

nyugdijkiegeszites atv huA nyugdíjasok – elsősorban választások előtt – mostanában kapnak néhány ezer forintot ilyen-olyan címen, és ha a feltételek erre adottak, akkor nyugdíjkiegészítést és nyugdíjprémiumot is. A baj ezzel csak az, hogy az igen ridegen tartott nyugdíjasok nyugdíjába ezek döntő része nem épül be, vagyis folytatódik az elszegényedés.

   Összefogtak a nyugdíjas szervezetek, és nemrég megalakult a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa, amely 2021-től a jelenlegi jóval igazságosabb számítást és 3 százalék feletti nyugdíjemelést követel. A jelenlegi rendszerrel az egyik legnagyobb problémájuk, hogy nem követi a béreket – írta a Pénzcentrum.hu.

   A nyugdíjemelés jelenlegi számítását tartja az egyik legnagyobb, tagságukat érintő problémának a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET). Erről Juhász László, a hét nyugdíjasszervezetet tömörítő tanács elnöke beszélt.
   Egy korábbi kormány által megváltoztatott bérkövető nyugdíjemelés rendszere megváltoztatásának hivatkozási alapja akkor az volt, hogy egyrészt válság volt, másrészt pedig, hogy az IMF-hitel felvételének ez volt az egyik kitétele. Az elnök szerint miután a válság régen elmúlt, az IMF-el szakított az ország, a hitelt pedig visszafizettük, ezért nem indokolja semmi sem a nyugdíjasok számára rendkívül hátrányos módszer fenntartását.
   Ennek a hatására ugyanis miközben az elmúlt 6-7 évben volt százalék 60 a bérfejlesztés, a nyugdíjasok az inflációkövetés miatt csak 20 százalék emelést kaptak. Ez további egyenlőtlenséget és problémákat is okoz, mert a nyugdíj az utolsó nettó keresethez igazodik, annak bizonyos százaléka, így a 4-5 évvel korábban nyugdíjba mentek nyugdíja rendkívül lemarad a friss nyugdíjasokéhoz képest is.
   Ha bérkövetés lenne, legalább részben, akkor ez megoldásnak bizonyulna. Egy tavalyi számítás szerint, ha csak 25 százalékban figyelembe vették volna a bérkiáramlást, pont dupla lett volna a nyugdíjemelés, mint ami megvalósult az elmúlt évben – mondta el a Pénzcentrumnak Juhász László.