Oldalletöltések száma: 10632550
2020. február 16. vasárnap 23:32,
Julianna és Lilla napja van.

Vesszük, iszunk belőlük, de hogy miért olyanok, amilyenek, nemigen tudjuk

sorosuvegVannak alapigazságok, amelyeket úgy fogadunk el, ahogy azokat megismertük. Például, hogy négy évszak van (egyelőre még), meg hogy egyes tárgyak kinézete olyan, mint volt akkor is, amikor a ma élő emberek megszülettek. Ilyen egyértelmű számunkra, hogy a sörösüveg nyaka hosszúkás.

   Ez így lehet a megszokás miatt, és lehet a termék érdekében is, ahogy az sem véletlen, hogy az üveg nem átlátszó, hanem barna vagy zöld. A Dívány.hu az Interesting Engineering a Concerning Reality YouTube-csatornára hivatkozva írt meg egy halom érdekességet a sörösüveg gyártásáról.

   Az Interesting Engineering szerint az üveg előállítása a legtöbb esetben jóval kevesebb energiát igényel, mint a fém és műanyag palackoké, így jelenleg nem igazán létezik ennél környezetbarátabb csomagolóanyag a sör és a bolygó számára.
   A sörösüveg általában különféle nyersanyagokból, nagyrészt kvarchomokból, nátrium-karbonátból, mészkőből, illetve más vegyületek egyvelegéből és újrahasznosított üvegből készül. Ha a gyártó barna vagy borostyánszínű üveget szeretne előállítani, a keverék vassal, kénnel és szénnel egészül ki, ha pedig zöldet, akkor króm-oxid kerül bele.
   A színezés nem csupán az esztétikát szolgálja. A barna és zöld üveg megvédi a palack tartalmát az ultraibolya sugárzás negatív hatásaitól, ami egy átlátszó palack esetében negatívan befolyásolná a sör ízét és eltarthatóságát.
   Egyébként a II. világháború során a gyártók nem tudtak elegendő barna üveget készíteni, így jött a képbe a zöld változat, amely ugyan nem nyújt akkora védelmét az UV-sugarakkal szemben, mint elődje, de még mindig jobb az átlátszónál.
   A sörüzemek később már inkább a magasabb minőség kifejezésére kezdték alkalmazni a zöld üveget, ami iránytűként szolgált a vásárlóknak. A gyártók manapság már nincsenek rászorulva erre a színvariánsra, de egyes cégek, mint a Heineken, marketingcélokból a mai napig kitartanak mellette.
   Ha közelebbről is megnézzük az üveg alját, akkor látható, hogy kis dudorszerű pöttyök futnak végig körülötte. Ezeket korábban dátumkódként használták, így a gyártók megállapíthatták, hogy a palack mennyi ideig volt forgalomban. Ez a funkció ma már nem mindig szükséges, de a dudorok megmaradtak.
   A sörösüvegek hosszú a nyaka csomagolástechnikából adódik. A több mint 100 éve használt formának hála a gyártók könnyen lezárhatják az üveget a kupakkal, amiből elegendő egy kisebb darab is, így pénzt takaríthatnak meg vele, ráadásul a palack szerkezete is erősebb lesz tőle. A hosszú nyakú, kerek kialakítás a csomagolást is hatékonyabbá teszi, miközben csökkenti a törés esélyét a szállítás közben.
   A hosszú nyaknak további gyakorlati haszna is van. Az alak gördülékenyebbé teszi a palack tartalmának kitöltését, illetve kényelmesebbé teszi a fogását. Sőt, ha a szomjas ember a nyakánál fogva tartja az üveget, később fog felmelegedni a söre – olvasható a Dívány.hu oldalon.