Oldalletöltések száma: 10632954
2020. február 17. hétfő 17:54,
Donát napja van.

Cseppet sem biztos, hogy helyesen ül az autójában

ules helyesen autoban geico comAlighanem a legtöbben mit sem törődnek azzal, hogy hogyan ülnek az autójukban, pedig a korszerű járművek számtalan ülés, kormány és egyéb beállítást kínálnak a kényelmesebb és biztonságosabb vezetés érdekében.

   Az autóban elhelyezkedés ugyanis nagyon fontos, különösen nagyobb forgalomban, hosszabb úton, amikor cseppet sem mindegy, hogy a megfájduló hát, elmerevedő kar, vagy nyak mennyire vonja el a figyelmet a vezetéstől. A Seniorplus.hu a Genertel.hu tanácsai alapján igazít el az elhelyezkedés kívánalmairól.

   A pedálok esetében akkor járunk el jól, ha nem feszítjük egyenesbe a térdünket. Tegyük a bal lábunkat a kuplungra és állítsuk olyan közelségbe az ülést, hogy a térdünk enyhén hajlított állapotban legyen. Ez nemcsak azért fontos, mert kényelmesebb, hanem egy baleset bekövetkeztekor csökkenti a sérülések mértékét is. Ütközéskor a pedálok benyomódása súlyos végtag- és medencesérülést okozhatnak.
   A háttámla beállításánál is hasonlóan kell eljárnunk. Akkor megfelelő a kartartásunk, ha a könyökünket nem kell teljesen kiegyenesítve megfeszítenünk. Nyújtsuk ki a karunkat és addig közelítsük a háttámlánkat, míg enyhén hajlított könyökkel el nem érjük kényelmesen a kormányt.
   Az sem mellékes szempont, hogy rendben kilátunk-e minden irányba az autóból. Hiába állítottuk be jól az ülésünket, ha közben vakfoltok keletkeznek a kilátásban. Állítsuk be úgy az ülőlapot, hogy a tekintetünk nagyjából a szélvédő fele magasságában legyen. Ha nem állítható az üléslap, akkor maradnak a házilagos megoldások, például a kispárnára ülés.
   A fejtámlát a vezetők gyakran rosszul állítják be, ami komoly gerincsérülést okozhat még egy kisebb ütközés esetén is. Az ideális magasságot a fejtetőnkhöz mérten kell beállítanunk, a lényeg, hogy a fejtető és a támla felső síkja nagyjából egy magasságba essen. A beállítás trükkje egyszerű: üljünk a helyesen az ülésbe, fektessük a lapockánkat a háttámlára és mikor elhelyezkedtünk a megfelelő pozícióba, (ahogyan vezetni is fogunk, tegyük a fejünk búbjára a tenyerünket. Az ujjaink magasságáig húzzuk fel a fejtámlát, majd fektessük rá a fejünket. Ugyanerre kérjük meg a velünk utazókat is.
   A biztonsági öv fontosságát ki sem kell emelnünk, mindenki tudja, hogy használata kötelező, de azt nem mindenki tudj, hogyan kell helyesen beállítani. Ha manuálisan állítható, rögzítsük úgy, hogy a nyakunkat ne nyomja. A biztonsági öv annál jobban véd, minél nagyobb területen simul a testhez, arra viszont a kismamáknak ügyelniük kell, hogy a hasukon keresztül ne vezessék át az övet. Ehhez használjanak övterelőt – hívta fel a figyelmet a Seniorplus.hu.