Piros lesz tőle a széklet, vizelet, mégis nagyon egészséges

ceklale znaturalfoods comVannak, akik imádják a céklát, másoknak nem tetszik a színe, meg az, hogy könnyen összefoghatja a ruhát a rácseppenő céklalé. Pedig a cékla az egyik leghasznosabb és jól elkészítetten az egyik legfinomabb zöldségünk, amelynek többféle felhasználása is lehet. Mindehhez jön az is, hogy igen jó hatással van az egészségre.

   Nemrégiben az is kiderült, hogy sportolóknak is tökéletes természetes teljesítményfokozó a cékla – olvasható az Egészségkalauz.hu oldalon.

   Az angliai Exeter Egyetem tanulmánya szerint a céklalé fogyasztása hatásos lehet többek között a kerékpárversenyzők teljesítményének növelésében. Ezt vizsgálták szimulált versenyhelyzetben a kutatók. Kilenc kerékpárversenyző (férfi) vett részt a vizsgálaton, amely két távon folyt, 4 illetve 16 kilométeren. Minden távot kétszer tettek meg a versenyzők, minden alkalommal a verseny előtt fogyasztottak fél liter céklalevet. A versenyzők nem tudták, hogy egyik alkalommal a céklalé teljes értékű volt, másik alkalommal azonban a kutatók előzetesen eltávolították a benne lévő nitrátokat.
   A kutatók vizsgálták a versenyzők VO2 értékeit (a VO2 max a test által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyiségét adja meg), ez a legjobb paraméter, amely mutatja az erőkifejtés mértékét verseny közben. Az eredmények szerint mintegy 3%-kal javult a teljesítményük wattban mérve sportolóknak a teljes értékű céklalé fogyasztása után.
   A céklalé természetes nitrátforrás, élettani hatásai jótékonyak: értágító hatású, csökkenti egyben a vérnyomást, javítja a keringést. Az izomszövetben csökkenti az oxigénigényt terhelés idején. Az Exeter Egyetem kutatói további vizsgálatokat végeznek mindezek pontosítására – írta az Egészségkalauz.hu.
Íme az egyik elkészítési módja: meg kell hámozni a céklát, majd apróbb darabokra vágni, hogy beleférjen a gyümölcscentrifuga nyílásásba.    Amikor a centrifuga kipréselt már a darabolt céklából minden folyadékot, akkor egybe kell önteni, hűtőbe tenni és naponta egy-egy kis pohárral inni belőle.