Oldalletöltések száma: 10620129
2020. január 24. péntek 15:31,
Timót napja van.

Biztató kísérlet: egyszeri kezeléssel hónapokra elmehet a kedv az ivástól

alkoholistaA rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás számtalan nemkívánatos hatással jár. Tönkreteheti az alkoholista és családja életét, súlyos egészégkárosodást okozhat és ha nagy tömegben jelentkezik komoly társadalmi károkat is okoz. Pedig talán egy egyszeri kezeléssel mindez orvosolható is lenne.

   Egy új kísérleti tanulmány szerint egy egyszeri ketamin kezeléssel lényegesen lecsökkenthető a rendszeresen fogyasztók alkohol mennyisége – írta az Arsratio.hu a Nature.com cikke alapján.

   A vizsgálat során az ivással kapcsolatos emlékeket ébresztettek az alkohol problémával küzdő önkéntesekben, majd ketamin – lónyugtató, partidrog és elfogadott fájdalomcsillapítót és érzéstelenítőt – adtak be nekik. Az eredmények szerint ezzel gyorsan elkezdett megszűnni az ivás iránti késztetésük, amelynek hatásai még kilenc hónap távlatában is kimutathatók voltak.
   A kezelés fő célja az volt, hogy a drog- és alkoholfüggőségben szerepet játszó maladaptív (rosszul alkalmazkodó) jutalmazó emlékek hatását csökkentsék. Ezek az emlékek szerves részei annak, ahogy a függőséget okozó anyag a tanulási képességünk felhasználásával átveszi az irányítási az agyi jutalmazó rendszer felett. Ez azt eredményezi, hogy a függők erős késztetést éreznek a függőséget okozó szer magukhoz vétele iránt.
   A kutatásban 90 veszélyes mértékű alkohol problémával küzdő önkéntes vett részt, akiknél hivatalosan nem diagnosztizálták korábban alkohol problémát és emiatt még kezelésnek sem voltak kitéve. Átlagosan heti 14 liter sörnek megfelelő szeszes italt, jellemzően sört fogyasztottak, a heti ajánlott maximum fogyasztás ötszörösét.
   A kísérlet során az önkénteseknek egy pohár sört adtak, amit egy feladat elvégzése után megihattak. A feladat során többek között értékelniük kellett, hogy mennyire szeretnék meginni a sört, amihez különböző sörfajtákról és más alkoholos italokról készült képeket mutattak nekik, ezzel felelevenítve a jutalmazó emlékeket.
   Az első nap így zajlott viszont a második nap feladata után a kutatók váratlan módon elvették a sört az önkéntesektől. Ez a váratlan jutalom megvonás az egyik ismert tényező a jutalmazó emlékek destabilizálásában. Ez tipikusan egy agyi folyamat aktiválása követ, ami igyekszik stabilizálni az emléket. Itt jön a képbe a ketamin, amely képes blokkolni azokat az agyi receptorokat, amik szükségesek ehhez a stabilizáló folyamathoz.
   A második napon a résztvevőket három csoportra bontották. Az első csoport tagjai a feladat után közvetlenül a jutalom elvételét követően intravénásan ketamint kaptak. A második csoport placebót, amíg a harmadik csoport tagjai csak ketamint kaptak, a feladaton és a jutalom megvonáson nem estek át.
   Az eredmények szerint a módszer sikeres volt, mivel az első csoport tagjai a másik kettővel szemben a 10 napos nyomon követési időszak során lényegesen alacsonyabb késztetésről számoltak be, amellett valóban kevesebb szeszes italt is fogyasztottak. Amikor a kutatók kis mennyiségű sört adtak az első csoport tagjainak, azok kisebb eséllyel itták meg azt és utána is kisebb eséllyel ittak további alkoholos italokat. A kilenc hónapos megfigyelési időszak eredményei szerint minden csoportban csökkent az alkohol fogyasztás, viszont az első csoportnál kimagasló mértékben – átlagosan a felére.
   Az önkénteseken végzett vérvizsgálatok szerint azoknál volt a legnagyobb a hatás, akiknek a vérében a legnagyobb mennyiségű ketamint mutatták ki. Ez arra utal, hogy nagyobb mennyiségű ketamin használatával még ennél is jelentősebb hatás érhető el. A kutatócsapat azonban kiemelte, hogy a mostani még nem klinikai vizsgálat volt, ezért hosszú út áll még előttük – írta az Arsratio.hu.