Az olasz síterepen megelégelték a műanyagszemetet

sole volgy tripadvisor com phA sísport hatalmas népszerűségnek örvend, mind többen hódolnak e szenvedélynek, csak éppen a nagy tömeg együtt jár a szennyezéssel, a hegyoldalakban elhajigált mérhetetlen műanyag hulladékkal.

   Ez ellen akarnak tenni a szakemberek azzal, hogy a világ első műanyagmentes síterepét alakítják ki az észak-olaszországi Pejo-völgyben, Trentino megyében, miután egy kutatás kimutatta, hogy az alpesi gleccserek ugyanannyira szennyezettek apró műanyagrészecskékkel, mint az európai tengerek – írta a Híradó.hu.

   A műanyagmentesítési projektet a Sole-völgy turisztikai fejlesztéséért felelős ügynökség jelentette be november közepén. Első lépésként száműzik a Pejo3000 nevű síterep menedékházaiból, szállodáiból és vendéglőiből az egyszer használatos műanyageszközöket, de megválnak a tartósabban használt műanyag edényektől is. Még a kis majonézes vagy ketchupos tasakokat is eltüntetik, amelyeket ezrével szórnak szét a turisták.
   A dél-tiroli síterepek működtetőit azután üzentek hadat a műanyagnak, hogy milánói egyetemek közelmúltban közzétett tanulmány kimutatta: a Stilfser Joch (olaszul Stelvio) Nemzeti Parkban lévő Forni gleccser jege kilogrammonként 74 mikroműanyagot tartalmaz, vagyis a 11 négyzetkilométeres, Olaszország egyik legnagyobb és leglátogatottabb gleccserét összesen 131-162 millió műanyagrészecske szennyezheti.