Oldalletöltések száma: 10620136
2020. január 24. péntek 15:53,
Timót napja van.

Ajánlatos ellenőrizni utazás előtt az úti okmányokat

igazolvanylopas express. co ukA legnagyobb közösségi portálon sokszor lehet találkozni olyan bejegyzésekkel, amelyekben valakik az általuk megtalált igazolvány képét teszik közzé abban a reményben, hogy azt visszajuttathatják feledékeny embertársaiknak. De talán még többen vannak, akik nem fordítanak ennyi energiát a segítségre, vagy éppen visszaélnek a talált okmánnyal.

   Nem csak az úti okmány elvesztését vagy ellopását kell bejelenteni a hatóság számára, hanem az esetleges megtalálás tényét is – figyelmeztetett közleményében a Police.hu.

   Magyarország is csatlakozott az Interpol úti okmányokkal kapcsolatos lakossági tudatosságnövelő kampányához. Az akció annak érdekében indult, hogy csökkentse azoknak az eseteknek a számát, amelyeket jellemzően olyan utazni szándékozó állampolgárok okoznak, akik korábban saját okmányukat elveszettként, vagy azt ellopottként bejelentették a rendőrségen, ugyanakkor a megtalálás tényéről már elmulasztották tájékoztatni a hatóságot.
   Az utazók azzal nem minden esetben vannak tisztában, hogy a körözött úti okmány már érvénytelennek tekintendő, azzal az országhatár nem léphető át. Mégis megpróbálják, amellyel nem csak a saját utazásukat lassítják, hanem a rendészeti szerveknek is felesleges feladatokat okoznak.
   A rendőrök az ünnepek előtt arra is felhívják a figyelmet. hogy ha valaki utazni készül, győződjön meg arról, hogy az úti okmányai rendben vannak-e. Azt sem szabad elfelejteni, ha valaki egyszer bejelentette, hogy azt elvesztette vagy ellopták valamelyik, az utazáshoz szükséges okmányát, akkor az többé már nem érvényes. Az ellopott, elveszett okmányokat ugyanis a hatóság körözni fogja – írta a Police.hu.