Ajánlatos ellenőrizni utazás előtt az úti okmányokat

igazolvanylopas express. co ukA legnagyobb közösségi portálon sokszor lehet találkozni olyan bejegyzésekkel, amelyekben valakik az általuk megtalált igazolvány képét teszik közzé abban a reményben, hogy azt visszajuttathatják feledékeny embertársaiknak. De talán még többen vannak, akik nem fordítanak ennyi energiát a segítségre, vagy éppen visszaélnek a talált okmánnyal.

   Nem csak az úti okmány elvesztését vagy ellopását kell bejelenteni a hatóság számára, hanem az esetleges megtalálás tényét is – figyelmeztetett közleményében a Police.hu.

   Magyarország is csatlakozott az Interpol úti okmányokkal kapcsolatos lakossági tudatosságnövelő kampányához. Az akció annak érdekében indult, hogy csökkentse azoknak az eseteknek a számát, amelyeket jellemzően olyan utazni szándékozó állampolgárok okoznak, akik korábban saját okmányukat elveszettként, vagy azt ellopottként bejelentették a rendőrségen, ugyanakkor a megtalálás tényéről már elmulasztották tájékoztatni a hatóságot.
   Az utazók azzal nem minden esetben vannak tisztában, hogy a körözött úti okmány már érvénytelennek tekintendő, azzal az országhatár nem léphető át. Mégis megpróbálják, amellyel nem csak a saját utazásukat lassítják, hanem a rendészeti szerveknek is felesleges feladatokat okoznak.
   A rendőrök az ünnepek előtt arra is felhívják a figyelmet. hogy ha valaki utazni készül, győződjön meg arról, hogy az úti okmányai rendben vannak-e. Azt sem szabad elfelejteni, ha valaki egyszer bejelentette, hogy azt elvesztette vagy ellopták valamelyik, az utazáshoz szükséges okmányát, akkor az többé már nem érvényes. Az ellopott, elveszett okmányokat ugyanis a hatóság körözni fogja – írta a Police.hu.