Oldalletöltések száma: 10618653
2020. január 20. hétfő 07:57,
Fábián és Sebestyén napja van.

Még nyitva van egy ablak, de már nem sokáig

davosi forumÉvente egyszer egy gazdasági csúcstalálkozó keretében a svájci Davos-ban gyűlnek össze a legbefolyásosabb politikusok, üzletemberek, értelmiségiek és tudósok, hogy megvitassák a legfontosabb globális kihívásokat és azok megoldását.

   A január 21. és 24. között megrendezendő 50. davosi Világgazdasági Fórum előtt mutatták be a Globális Kockázatok című jelentést. Nem meglepő, hogy a világgazdaságra nézve jelenleg a környezeti tényezők és a klímaváltozás jelentik a legnagyobb veszélyt – olvasható a Hvg.hu hírében.

   Tizenötödik alkalommal mutatta be a Világgazdasági Fórum a Globális Kockázatok riportot, amelyben a világgazdaságot érintő legaktuálisabb kockázatokra helyezik a hangsúly. Az idei fórum középpontjában az összetartozó (kohezív) és fenntartható világ van. A világgazdaság stagnál, és tovább fokozza a helyzetet a Föld éghajlatának a korábban jósoltakhoz képest gyorsabb változása. A jelentés a minél gyorsabb, közösen megtett lépéseket is sürgeti, mindennek szükségességét az ENSZ legutóbbi madridi klímacsúcsának eredménytelensége is bizonyítja.
   A tanulmány megfogalmazta az öt legnagyobb veszélyforrást azok valószínűségének szempontjából. Ilyen az extrém időjárás, időjárási szélsőségek, a klímakárok enyhítésének kudarca, a természeti katasztrófák, a biodiverzitás csökkenése, az emberi tevékenység okozta környezeti károk.
   Megfogalmazták azt az öt kockázatot is, amelyek a legnagyobb hatással lehetnek az emberiségre. Ide tartozik a klímakárok enyhítésének kudarca, a tömegpusztító fegyverek megléte, a biodiverzitás csökkenése, az extrém időjárás és a vízválság.
   Ahogy Børge Brende, a Világgazdasági Fórum elnöke a jelentés köszöntőjében írta, még nyitva van egy ablak arra, hogy cselekedjünk, de már nem sokáig. A nemzetközi megosztottság ellenére továbbra is azt látják, hogy az üzleti közösség tagjai elkötelezettek arra, hogy az űrlapokon túl tekintsenek és figyelembe vegyék az egyre sürgetőbb prioritásokat – írta a Hvg.hu.