Oldalletöltések száma: 10632568
2020. február 16. vasárnap 23:35,
Julianna és Lilla napja van.

Magyart az űrbe

farkas bertalan atv huMindazok, akik életében hatalmas szenzáció volt látni az első űrhajóst, Jurij Gagarint, vagy követni az első és mindeddig egyetlen magyar, Farkas Bertalan űrbeli kalandjait, bizonyára sohasem felejtik el ezeket a történelmi pillanatokat, napokat. Meglehet, hamarosan újra lesz magyar ember az űrben. Legalábbis ez a terv.

   Az új évtized a magyar űrkutatás reneszánszát hozhatja el a kormány reményei szerint. Megduplázták a terület támogatását, a befektetésnek pedig egy mikróműhold-flotta, új kísérleti műszerek és egy önálló műhold felküldése mellett a legfőbb célja, hogy Magyarország öt éven belül embert küldjön az űrbe – írta az Euronews.com.

   A minap az Európai Űrügynökség magyarországi Üzleti Inkubátorházának évindító konferenciáján elhangzott, hogy a terület fontossága világszerte felértékelődött, mert a globális problémákat a világűr használata nélkül nem lehet megoldani. Mint kiderült, a magyar űrprogram céljainak elérésében az orosz Roszkoszmosz segíti majd hazánk szakembereit. Elsősorban azért, mert jelenleg nemzetközi viszonylatban egyedül Oroszország tudja és vállalja űrhajósok felvitelét a Nemzetközi Űrállomásra.
   Egy űrutazás komoly presztízzsel jár és egyedi lehetőséget teremt a magyar vállalkozásoknak, de rengeteg pénzbe kerül. A Hvg.hu információi szerint az oroszok 2020-ban 80 millió dollárért viszik fel az amerikai asztronautákat az ISS-re, a kiképzés pedig nagyjából 15 millió dollárba kerül. Az ár mindig egyedi megállapodások alapján alakul ki, így ezek a számok inkább csak a magyar állam költségeinek nagyságrendjére engednek következtetni.
   A jövőbeli magyar űrhajósnak elsődleges kutatási feladatait a magyar cégek, a magyar ötletek fogják adni – mondta el Tandi Zsuzsanna, az Európai Űrügynökség Üzleti Inkubátorházának vezetője az Euronewsnak – és az inkubátorház feladata, hogy amikor az űrhajós visszatér, ezeket a technológiákat majd széles körben terjesszék, más ipari szektorban is hasznosítsák.
   Az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan szerint utódja 3-6 hónapig kutathat majd a Nemzetközi Űrállomáson, ehhez viszont az kell, hogy időtálló tudományos programot dolgozzanak ki a számára, csakúgy, ahogy az az ő esetében történt.
   Farkas Bertalan 1980-as útjával Magyarország a hetedik nemzetként küldött embert a világűrbe. Azóta az ilyen országok létszáma 41-re bővült. Az űrhajós szerint, ha minden jól megy, négy-öt év múlva már nem ő lesz az egyetlen magyar, aki elhagyta a Földet – írta az Euronews.com.