Oldalletöltések száma: 10636080
2020. február 23. vasárnap 02:40,
Alfréd napja van.

Erősen csökken idehaza a szülőképes korú nők száma

baba mama todaysparent comMiközben Afrika sok országában, Ázsia nagy államaiban, az arab világban számtalan gyerek születik, növelve ezzel a már most is szinte kibírhatatlan túlnépesedést, a fejlett országokban mind kevesebb nő akar szülni. Jellemző az egy, legfeljebb kétgyerekes család is ezekben az országokban. Magyarországon úgy javult a helyzet, hogy közben romlott is.

   2018 első tíz hónapjában 75 300 gyermek született Magyarországon, ami az elmúlt öt évben a legkevesebb élve születés ezt az időszakot nézve. De bármennyire is kevésnek tűnik a gyermekszületések száma, mivel közben a szülőképes korú nők száma gyorsan csökken, így nem mondható, hogy csökkenne a gyermekvállalási kedv – összegezte az adatokat a G7.hu.

   A bő 75 ezres élve születéssel párhuzamosan 108 ezren haltak meg idén októberig Magyarországon, így az első tíz hónapban nagyjából 33 ezer fő volt a természetes népességfogyás. Ez nem számít kiugró értéknek az előző évekhez képest. Az élve születések számának legutóbbi maximuma 2016-ban volt, amikor közel 96400 gyermek született. 2017-ben ehhez képest jelentős visszaesés történt (91600-ra), és 2018 első tíz hónapja alapján ez a csökkenés idén is folytatódott. Időarányosan ugyanis a korábbi évekhez képest 1000-1500 gyermekkel kevesebb született idén, mint a korábbi években.
   A születésszám-csökkenést részben a szülőképes korú nők számának visszaesése okozza. 2017 és 2018 januárja között például 20,5 ezer ezerrel apadt a szülőképes korú női népesség. Száz szülőképes korú nőre ugyanakkor tavaly például még mindig 4,8 élveszületés jutott, hasonlóan a válság előtti évekhez. Sőt, 2016-ban ez a szám 4,9 is volt, ami az elmúlt két évtized legmagasabb értéke.
   Az ősszel megjelent demográfiai portréban is arról írtak a Népességtudományi Kutatóintézet demográfusai, hogy az utóbbi években növekedett a gyermekvállalási kedv. Azt is megállapították, hogy a szokásos 30-31 éves korban tapasztalható gyermekvállalási csúcs mellett megjelent egy új, alacsonyabb értékű pólus 19 éves kornál, vagyis ugyan még mindig 30 körül vállalják a legtöbb gyermeket a nők, a tizenévesek gyermekvállalásában is erős növekedés tapasztalható – derül ki a G7.hu összeállításából.